lördag 25 november 2017

Islands tidiga historia ska locka turister till Dalabyggð

Pionjärer på Atlanten och krigiska hövdingar ska locka fler turister till Dalabyggð. Vínlandssetur i Búðardalur får 40 miljoner isländska kronor i bidrag för en utställning om isländska vikingars seglingar till Grönland och Nordamerika. I regionen finns dessutom planer på besöksmål kopplade till islänningasagorna och sturlungatiden.

Dalabyggð på västra Island är en kommun där avgörande händelser utspelade sig under århundradena efter att ön befolkats. Här bodde sjöfararna Leifur Eiríksson och Eiríkur rauði, här levde personer från islänningasagorna som Guðrún Ósvífursdóttir och Guðmundur heljarskinn, här fanns historieskrivaren Sturla Þórðarson och här har Sturlungaätten sina rötter.

Nu är tanken att den rika historien ska locka turister till Dalabyggð. Hittills har kommunen inte fått samma uppsving av turismen som till exempel grannregionerna Snæfellsnes och Borgarfjörður.

Vínlandssetur i Búðardalur får nu 40 miljoner isländska kronor i statligt bidrag. Förebilden är Landnámssetur Íslands i Borgarnes. Dit kommer dagligen hundratals besökare för att se utställningar om hur regionen befolkades och om Egill Skallagrímsson. Förhoppningen är att kunna göra något liknande med berättelserna om de första resorna till Grönland och Nordamerika.

Dalabyggð är en kommun där antalet invånare minskar. Kommunchefen Sveinn Pálsson säger till RÚV att han hoppas att Vínlandssetur ska kunna bidra till att vända utvecklingen:
"Vi tror att detta ämne kan vara intressant för både turister och islänningar också och kan göra så att fler har vägarna förbi Dalir och att turismen kan utvecklas runt det och även annat folkliv."
En annan som vill utveckla turismen i regionen är Svavar Gestsson, tidigare alltingsledamot och minister. Även han vill använda bygdens historia för att locka besökare. Han säger till Vísir att det finns en rad platser som är av intresse för turister. En tanke är att skapa en slags ringled med olika stopp längs vägen:
"Jag har kallat denna cirkel den gyllene historiecirkeln eftersom det här faktiskt finns historia i varenda tuva."
Ett steg vore att skapa en utställning om Sturla Þórðarson på Staðarhóll i Saurbær, en gård som i dag ligger öde. Sturla Þórðarson var den som skrev ned en rad av de berättelser och händelser som präglade det tidiga Island.