söndag 19 november 2017

Känd för islamkritik - blir chef för Folkets parti i alltinget

Magnús Þór Hafsteinsson blir chef för Folkets partis alltingsgrupp. Han satt tidigare själv i alltinget för Liberalerna, men lyckades i nyvalet inte ta något mandat för Folkets parti i den nordvästra valkretsen. Magnús Þór Hafsteinsson är känd för en rad främlingsfientliga utspel med udden riktad mot islam. Han får nu ett avgörande inflytande inom Folkets parti.

I fyra års tid representerade Magnús Þór Hafsteinsson det nu nedlagda partiet Liberalerna i alltinget. Under tre av dessa år var han partiets gruppledare. Han argumenterade under sin tid som folkvald bland annat för att Island skulle begränsa antalet personer som kom från Östeuropa för att jobba.

Han blev inte omvald 2007. De senaste tio åren har Magnús Þór Hafsteinsson gjort sig känd som en debattör som ständigt gör främlingsfientliga utspel. I regel riktar han udden mot islam. Inte sällan har han gjort det i rollen som kontroversiell journalist.

Magnús Þór Hafsteinsson utmärkte sig genom att försöka förhindra mottagandet av kvotflyktingar från Palestina i Akranes. Han var den som översatte Islam - den 11. landeplage av Hege Storhaug till isländska med titeln Þjóðarplágan íslam ('Folkplågan islam'). På webbplatsen Eyjan - som vid denna tid kontrollerades av Björn Ingi Hrafnsson och publicerade många artiklar som försökte föra samhällsdebatten och Framstegspartiet i en invandringskritisk och islamfientlig riktning - skrev han anonyma texter där han bland annat beskrev Stockholm som en stad som präglades av laglöshet och oro. I kommentarerna lades ansvaret för problemen på invandrare från muslimska länder. Det varnades också för att Island skulle riskera samma utveckling som Sverige om inte invandringen reglerades mer.

Inför nyvalet i oktober i år gjorde Folkets partis ledare Inga Sæland en rad främlingsfientliga utspel. I takt med att kritiken mot uttalandena tilltog blev hon försiktigare. Inga Sæland hävdade att det hon vände sig mot enbart rörde resursslöseri i samband med hanteringen av asylsökande från säkra länder.

Inga Sæland sade också att Magnús Þór Hafsteinsson hade stort inflytande på partiets politik. Och det kommer nu att fortsätta. Folkets parti meddelar på Facebook att han har utsetts till chef för partiets alltingsgrupp. Där kommer han att arbeta nära ledamöterna.