söndag 12 november 2017

Morddömd vill veta var Birna Brjánsdóttir kastades i havet

Thomas Møller Olsen dömdes till nitton års fängelse för mordet på Birna Brjánsdóttir. Efter att ha överklagat domen begär han nu en analys av var hon kastades i vattnet. Om han får igenom sitt krav kan Thomas Møller Olsen komma att hävda att han inte kan ha varit den som gjorde sig av med kroppen eftersom han inte hade möjlighet att ta sig till platsen.

Åtta dagar efter att Birna Brjánsdóttir anmälts saknad efter en utekväll i Reykjavík i januari i år hittades hon död på stranden nära fyren vid Selvogur. Hon hade utsatts för mycket grov misshandel, men dödsorsaken var drunkning.

Nyligen dömdes Thomas Møller Olsen, en grönländsk sjöman, till nitton års fängelse för mordet och för smuggling av 23,4 kilo hasch. Han dömdes mot sitt nekande. Under rättegången försökte han i stället indirekt peka ut en kollega som möjlig gärningsman.

Thomas Møller Olsen har överklagat domen. I väntan på att den ska vinna laga kraft sitter han häktad - något som brukar innebära förtur till en prövning i Hæstiréttur Íslands, Islands högsta domstol. Men vid nyår införs ett steg mellan tingsrätterna och högsta domstolen, nämligen landsrätten.

Eftersom Thomas Møller Olsen vill åberopa ny bevisning kommer processen att ta längre tid. Det innebär att fallet med all sannolikhet kommer att prövas av landsrätten efter nyår.

Thomas Møller Olsen begär en analys av var Birna Brjánsdóttir kastades i vattnet. Det är inte känt var detta gjordes. I domen står det att det skedde på okänd plats i hav eller sjö. Tingsrätten ansåg ändå att det var bevisat att Thomas Møller Olsen var den som på detta sätt gjorde sig av med hennes kropp.

Polisens teori är att Thomas Møller Olsen efter att ha slagit Birna Brjánsdóttir medvetslös på morgonen den 14 januari körde från hamnen i Hafnarfjörður via Krýsuvík till bron över Ölfusá vid Vogsós. Där tros han ha kastat henne i vattnet. Fyndplatsen ligger ungefär en mil väster om bron.

Det finns en lucka på 140 kilometers körning i den hyrbil som Thomas Møller Olsen använde. Det är oklart exakt hur han åkte timmarna efter mordet. Syftet med den nya analysen är sannolikt att försöka få stöd för att Birna Brjánsdóttir kastades i vattnet på en plats som låg utanför hyrbilens körsträcka. Därmed skulle han också kunna hävda att han inte varit den som såg till så att kroppen hamnade i vattnet.

Riksåklagaren Sigríður Friðjónsdóttir motsatte sig begäran när den behandlades i tingsrätten och uppmanade domaren att avvisa den. I slutändan kan det bli Hæstiréttur Íslands som får avgöra om analysen ska genomföras. I så fall måste rätten vända sig till en utländsk expert eftersom det inte finns någon islänning som kan utföra analysen.

Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.