torsdag 30 november 2017

Nu kommer #metoo-uppropen till Island

Hundratals vittnesmål om allt från trakasserier till våldtäkter. De senaste dagarna har #metoo-uppropet nått Island. En lång rad kvinnor inom politiken och scenkonsterna berättar nu - till största delen anonymt - om olika typer av övergrepp. Men den blivande statsministern Katrín Jakobsdóttir har inte ställt sig bakom uppropet.

Det var i fredags som 136 kvinnliga politiker anonymt berättade om hur de i olika sammanhang utsatts för kränkningar av manliga kolleger. Inga förövare pekades ut med namn, men där sades finnas allt från kommunpolitiker till ministrar. Berättelserna omfattar allt från sexistiska och nedlåtande kommentarer till våldtäkter.

I måndags var det 62 kvinnliga skådespelare samt film- och teaterarbetare som på samma sätt vittnade om olika typer av övergrepp. Även här handlar berättelserna inte sällan om grova övergrepp.

Ännu fler kvinnor har i upprop gått ut och uppmanat män att ta ansvar för den kultur som gör så att kränkningarna kan fortsätta. Katrín Jakobsdóttir - som sannolikt blir Islands nästa statsminister - undertecknade inte det upprop som över 300 kvinnliga politiker skrev under. Där fanns annars en lång rad ministrar, partiledare och alltingsledamöter.

Att Katrín Jakobsdóttirs namn saknades kommenterades av Sóley Tómasdóttir, som länge representerade Gröna vänstern i kommunfullmäktige i Reykjavík. Hon skrev på Twitter att det var "sorgligt" att Katrín Jakobsdóttir inte ställt sig bakom uppropet.

Katrín Jakobsdóttir svarade på Twitter att hon den senaste tiden inte haft mycket tid åt sociala medier på grund av regeringsförhandlingarna. Annars hade hon skrivit under uppropet.