onsdag 29 november 2017

Ny jordskalvssvärm vid Askja

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett sextiotal jordskalv inträffade vid Askja i går. Skalvserien beror sannolikt på magmarörelser. Men det finns inga tecken på att jordskalven skulle förebåda ett vulkanutbrott. Skalven var små och skedde på större djup. Gårdagens kraftigaste skalv hade en magnitud på blygsamma 2,0. Flera jordskalvssvärmar har inträffat i samma område tidigare i år.

Askja är en av de isländska vulkaner som sakta kan röra sig mot ett utbrott. De senaste åren har det funnits åtskilliga tecken på magmarörelser. Det handlar främst om jordskalvssvärmar som visar att magma är i rörelse.

Vid femtiden i går morse började en ny jordskalvssvärm. Skalven skedde vid Askja, Dyngjufjöll och Herðubreið. Aktiviteten var som mest intensiv i fyra timmar. Totalt inträffade ett sextiotal jordskalv i området under gårdagen. Majoriteten skedde på djup mellan fyra och tio kilometer.

Det största jordskalvet i går hade en magnitud på 2,0. Inga skalv följdes av några rörelser i jordskorpan som skulle kunna kopplas till nära förestående vulkanisk aktivitet.

Här kan du läsa mer om Askja.