lördag 4 november 2017

Nypremiär för flyg mellan Reykjavík och Sauðárkrókur

I december börjar Ernir flyga mellan Reykjavík och Sauðárkrókur. Det blir fyra turer i veckan i varje riktning. För fem år sedan skrotade Ernir samma flyglinje - som då dessutom fick statligt stöd - eftersom passagerarna var för få. Det nya försöket görs inledningsvis i ett halvår. Om intresset är tillräckligt stort fortsätter trafiken.

Det är nu tre år sedan flyglinjen mellan Reykjavík och Sauðárkrókur lades ned. Det sista året var det Air Arctic som drev trafiken. Innan dess var det Ernir som trafikerade sträckan.

Då fanns det tio miljoner isländska kronor om året i statsbidrag till flygbolaget. Bidraget försvann när kommunikationerna mellan Siglufjörður och Akureyri förbättrades. Invånarna fick då bättre möjligheter att ta sig till Akureyri för att därifrån kunna flyga till Reykjavík. Bidraget till flyget till Sauðárkrókur var alltså avsett för behov som fanns i Siglufjörður.

I fyra månader har nu flygplatsen Alexandersflugvöllur i Sauðárkrókur stått oanvänd. Men den 1 december börjar Ernir åter trafikera sträckan. Det meddelar flygbolaget på Facebook. Det blir fyra turer i veckan i varje riktning.

Inledningsvis handlar det om ett försök på ett halvår. Om passagerarna blir tillräckligt många fortsätter Ernir med trafiken mellan Reykjavík och Sauðárkrókur.

Här kan du läsa mer om flyget till Sauðárkrókur.