lördag 4 november 2017

Nytt avhopp från Ljus framtid efter fiaskovalet

Guðlaug Kristjánsdóttir lämnar posten som styrelseordförande för Ljus framtid. Hon tvingas bort från uppdraget efter bara två månader. Massiv kritik mot hennes agerande under valrörelsen ledde fram till beslutet. Samtidigt kritiserar Guðlaug Kristjánsdóttir själv Ljus framtids deltagande i regeringen med Självständighetspartiet och Renässans.

Efter ett fiaskoval där Ljus framtid bara fick 1,22 procent av rösterna valde partiledaren Óttarr Proppé att avgå. Nu försvinner även Guðlaug Kristjánsdóttir. Hon valdes till styrelseordförande - en post som i praktiken fungerar som vice partiledare - så sent som för två månader sedan.

Guðlaug Kristjánsdóttir hann under sin korta tid på posten dra på sig massiv kritik. Efter Jón Gnarrs beslut att gå med i Socialdemokraterna - ett hårt slag mot Ljus framtid som länge förknippats med Jón Gnarr och Bästa partiet - publicerade hon hans namn på en av Ljus framtids rekommendationslistor.

Hon ångrade snart beslutet och raderade bilden. Men Guðlaug Kristjánsdóttir framstod precis som andra ledande företrädare för Ljus framtid i somligas ögon som bittra och hämndlystna.

Nu avgår Guðlaug Kristjánsdóttir. Hon tog beslutet efter ett möte i torsdags kväll där hon fick skarp intern kritik. Hon skriver på Facebook att hon önskade att kritik hade framförts i ett tidigare skede. Hon anser inte att det var ett misstag att lämna regeringssamarbetet. Däremot var det ett misstag att från början sätta sig i en regering med Självständighetspartiet och Renässans:
"Enligt min bedömning har Ljus framtids största misstag inträffat när ord och handling står i strid, när beslut tas som är svåra att motivera utifrån partiets grundläggande värderingar. Regeringens bildande för ett år sedan var enligt min bedömning ett sådant beslut - visserligen taget med hänvisning till ansvar (som alltid har varit min favorit av grundläggande värderingar i den i övrigt goda samlingen av Ljus framtids värderingar) men på samma sätt svårförståeligt för många baserat på andra grundläggande saker i politiken."
Ljus framtid väljer ny partiledare och ny styrelseordförande vid ett extrainsatt möte före årets slut.

Här kan du läsa mer om Ljus framtids valfiasko.