onsdag 1 november 2017

Óttarr Proppé avgår efter Ljus framtids valfiasko

Partiledaren Óttarr Proppé avgår efter Ljus framtids fiasko i alltingsvalet. I lördagens val förlorade partiet fem sjättedelar av rösterna och blev också av med samtliga platser i alltinget. Óttarr Proppé motiverar avgången med att han inte längre känner att han gör nytta för partiet. Men ingen inom Ljus framtids ledning ångrar beslutet att utlösa regeringskris.

Redan långt innan lördagens nyval var stödet för Ljus framtid långt under femprocentsspärren till alltinget. I opinionsmätningar hade partiet runt 2 procent av väljarna bakom sig. Stödet ökade tillfälligt när Ljus framtid utlöste en regeringskris genom att lämna koalitionen med Självständighetspartiet och Renässans.

Då fick partiet ett kortvarigt uppsving i opinionen. Men i takt med att valdagen närmade sig sjönk stödet i mätningarna till de lägsta nivåerna sedan partiet bildades 2012.

I lördags var fiaskot ett faktum. Ljus framtid fick bara 1,22 procent av rösterna - en minskning med 5,94 procentenheter jämfört med valet för ett år sedan. Partiet förlorade därmed alla platser i alltinget.

Ljus framtid bildades bland annat av personer som arbetade med Bästa partiet, det parti som under komikern Jón Gnarrs ledning styrde Reykjavík mellan 2010 och 2014. Han gick nyligen med i Socialdemokraterna och jobbade med partiets valkampanj.

Beslutet fick hård kritik från flera ledande personer inom Ljus framtid. Men denna kritik fick i sin tur ett beskt mottagande. Att de sista banden till Jón Gnarr och Bästa partiet kapades samtidigt som tunga namn inom Ljus framtid svartmålade honom gjorde sannolikt att de väljare som backat upp partiet på grund av dessa kopplingar nu övergav Ljus framtid.

En som anslöt sig tidigt var Róbert Marshall. Han representerade då Socialdemokraterna i alltinget, men hade inga möjligheter att bli omvald. Tillsammans med grundaren Guðmundur Steingrímsson tvingades han bort från partiledningen för ett drygt år sedan efter kritik mot ledarskapet.

Róbert Marshall är inte längre någon person med stort inflytande inom Ljus framtid. Men även han valde inför valdagen att överge partiet. Han skrev på Facebook att han tänkte lägga sin röst på Gröna vänstern och att han ville se partiets ledare Katrín Jakobsdóttir som nästa statsminister.

Guðmundur Steingrímsson säger till RÚV att det är sorgligt att partiet nu ramlat ur alltinget. Han anser att Ljus framtid gjorde rätt som satte sig i en regering ihop med Självständighetspartiet och Renässans för att sedan bryta samarbetet när det visade sig att statsminister Bjarni Benediktsson tigit om att hans far rekommenderat att en dömd pedofil skulle få upprättelse:
"Vilken regering skulle annars ha bildats? Alla alternativ hade prövats och jag tyckte att Ljus framtid visade stort ansvar genom att gå in i ett regeringssamarbete. Jag tyckte att Ljus framtid stärkte sin profil i regeringssamarbetet som en hederlig kraft, som ett grönt och liberalt parti som jag alltid har velat se det. Jag förstod mycket väl positionen att avbryta regeringssamarbetet. Det var inte möjligt att fortsätta efter det som hade pågått."
Även Björt Ólafsdóttir, som var miljöminister i den koalition som Ljus framtid lämnade, försvarar besluten. Hon skriver på Facebook att partiet trots valresultatet ändå varit framgångsrikt:
"Ljus framtid grundades för att förändra politiken. Förändra arbetsmetoder och argumentation. Förhoppningsvis har vi lyckats med det, och när svåra frågor som det som splittrade regeringen dyker upp så sopas de inte under mattan för att de är svåra för makthavarna."
Efter valnatten sade partiledaren Óttarr Proppé att resultatet gav anledning att utvärdera såväl politik som ledarskap. I går kom beskedet. Óttarr Proppé lämnar uppdraget som ledare för Ljus framtid. Inte heller han ångrar några beslut. Han säger till RÚV att det är ett naturligt steg att avgå:
"Jag tycker att det är en normal reaktion från en ledare att ta ansvar för sådana nyheter som de vi fick i valet. ... När man har slutat att göra nytta, som jag upplevde före valet, då ska man sluta att vara i vägen och låta andra träda fram."
Nästa steg blir att hålla ett möte där en ny ledare kan väljas. Det säger styrelseordföranden Guðlaug Kristjánsdóttir i Morgunblaðið. Enligt henne ska det inte ha funnits något internt tryck för att Óttarr Proppé skulle avgå.

Ljus framtid försvinner dock inte helt från den politiska scenen. Partiet har företrädare invalda i flera av Islands största kommuner - Reykjavík, Kópavogur, Hafnarfjörður, Garðabær, Árborg, Akranes och Akureyri.

Theodóra S. Þorsteinsdóttir hade redan innan regeringskrisen tagit beslut om att lämna sin plats i alltinget för att enbart ägna sig åt uppdraget som fullmäktigeledamot i Kópavogur. I maj nästa år hålls kommunalval. Hon säger till RÚV att partiet kommer att fortsätta arbeta som vanligt i kommunerna:
"Ljus framtid har inte upphört."
Här kan du läsa mer om striderna inom Ljus framtid.