måndag 13 november 2017

Tunga namn backar upp Katrín Jakobsdóttirs val

En koalition med Självständighetspartiet är långt ifrån vad många av Gröna vänsterns medlemmar önskar sig. Inom partiet är det många som inte alls vill se en sådan regering. Men ledaren Katrín Jakobsdóttir har flera tunga namn bakom sig. Andra som tar ställning för en koalition med Självständighetspartiet är bland annat Steingrímur J. Sigfússon och Svavar Gestsson.

I eftermiddag kan det komma ett besked om Gröna vänstern inleder formella förhandlingar om att bilda regering ihop med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Katrín Jakobsdóttir har själv argumenterat för en sådan koalition. Internt har hon också backats upp av gruppledaren Svandís Svavarsdóttir.

Steget är allt annat än okontroversiellt. Självständighetspartiet har alltid varit Gröna vänsterns huvudmotståndare.

Om inte Katrín Jakobsdóttir skulle lyckas övertyga sin alltingsgrupp innebär det en stor prestigeförlust. Hon har visserligen flera andra tänkbara regeringsalternativ, men ett nederlag skulle visa på en spricka inom ett parti som sedan hon tog över varit ovanligt enigt.

Flera tunga namn inom partiet står bakom henne. Kolbeinn Óttarsson Proppé, en av Gröna vänsterns ledamöter i alltinget, säger till RÚV att han vill inleda formella regeringsförhandlingar med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. En annan alltingsledamot, Lilja Rafney Magnúsdóttir, säger till Vísir att även hon håller dörren öppen för förhandlingar:
"Naturligtvis har många en känsla av obehag i magen på grund av tanken att samarbeta med Självständighetspartiet och jag förstår det mycket väl. Vi har alltid varit på olika sidor i politikens spricka, men vi har också ett ansvar som politiker och vi gjorde ett försök med dessa fyra partier [Gröna vänstern, Socialdemokraterna, Framstegspartiet och Piratpartiet] men Framstegspartiet ansåg sig inte kunna gå längre i de formella förhandlingarna."
En annan som ställer sig bakom förhandlingar med Självständighetspartiet är Svavar Gestsson, tidigare alltingsledamot och minister. Han skriver på Facebook att den interna kritiken mot Katrín Jakobsdóttir är orättvis:
"Katrín visar mod genom att inleda förhandlingar med Framstegspartiet och Självständighetspartiet. Hon är uppenbart en mycket kompetent politisk ledare. Det har många anat, men det har visat sig bäst dessa dagar när hennes person attackeras. Det tar hon med jämnmod. Hon och partiet är direkt skyldigt att undersöka ett samarbete med Framstegspartiet och Självständighetspartiet efter att fyrpartiförhandlingarna gick på grund eftersom Framstegspartiet inte ansåg sig kunna fortsätta dem. Och efter att Socialdemokraterna nekade till att försöka pröva förhandlingar med Självständighetspartiet."
Björn Valur Gíslason, tidigare alltingsledamot och vice ordförande, betraktas i regel som ett språkrör för tidigare partiledaren Steingrímur J. Sigfússon. Han skriver i ett blogginlägg att andra tänkbara koalitionspartner på olika sätt har diskvalificerat sig:
"Gröna vänstern spelar enligt min mening så bra som möjligt med de kort som de fick på hand i valet. Det kommer snart visa sig vad som kommer ut av det. Jag litar på mitt folk."
Steingrímur J. Sigfússon själv säger i Morgunblaðið att han ger sitt stöd till försöken att bilda regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet:
"Jag följer bara min ledares och gruppledares linje."
Många medlemmar motsätter sig en koalition med Självständighetspartiet. Edward K. Huijbens, vice ordförande för Gröna vänstern, skriver i en intern Facebook-grupp att han förstår att ett sådant samarbete är kontroversiellt. Han säger att partiet inte tänker backa från kravet att Katrín Jakobsdóttir blir statsminister i en sådan regering:
"Om dessa samtal leder till formella regeringsbildningsförhandlingar kommer det att visa sig bli svårt för oss som rörelse och många har heta känslor i frågan, men just nu är det läge att andas med näsan. ... Vi fick 16,9 procent i valet och måste svälja att samarbeta med någon. Detta är sannolikt den värsta biten att svälja - om det råder inget tvivel - men annat har provats med uppriktighet och allvar."
Alltingsledamoten Rósa Björk Brynjólfsdóttir kan vara av en annan uppfattning. Ett inlägg på Twitter anspelar på det brev som Einar Benediktsson, far till Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson, undertecknade med syftet att ge en dömd pedofil upprättelse. Att Bjarni Benediktsson kände till brevet utan att berätta om det var det som utlöste regeringskrisen.

Allt annat än nöjd med utvecklingen är Össur Skarphéðinsson, tidigare ledare och minister för Socialdemokraterna. Han skriver på Facebook att han inte förstår hur Katrín Jakobsdóttir kunnat avstå inviterna från Socialdemokraterna och andra partier eftersom hon kommer få svårt att driva igenom sin politik i en regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet:
"Hos Gröna vänstern tycks alla principer ha hamnat på brandrea. Katríns expedition tycks gå ut på två saker - å ena sidan att säkra statsministerämbetet åt sig själv och å andra sidan så många ministerstolar som möjligt åt partiets ledamöter. Sakfrågorna kommer på tredje plats - eftersom det aldrig talas om dem som annat än prydnadsföremål."
Självständighetspartiets alltingsgrupp samlades under förmiddagen. Bjarni Benediktsson säger till RÚV att han är redo att inleda formella förhandlingar. Framstegspartiets alltingsgrupp träffas nu under eftermiddagen.

Här kan du läsa mer om regeringsförhandlingarna.