måndag 20 november 2017

Två tunga poster till Självständighetspartiet i ny regering

En regeringsförklaring dröjer ytterligare några dagar. Men samtalen mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet fortsätter att närma sig ett resultat i form av en ny regering. Där blir Katrín Jakobsdóttir statsminister. Självständighetspartiet räknar med att få de tunga posterna som finansminister och utrikesminister.

Nu på morgonen återupptas regeringsförhandlingarna mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet. De gjorde en tillfällig paus under helgen eftersom Framstegspartiet hade partistyrelsemöte i Laugarbakki. De tre partiledarna - Bjarni Benediktsson, Katrín Jakobsdóttir och Sigurður Ingi Jóhannsson - träffades dock i lördags.

Sigurður Ingi Jóhannsson sade i sitt tal i lördags att Framstegspartiet aldrig varit starkare. Han sade också att han hoppades att snart åter kunna stå inför partistyrelsen och att de då skulle rösta om att gå i koalition med Självständighetspartiet och Gröna vänstern.

Förhoppningen var att ett förslag till regeringsförklaring skulle bli klart redan under helgen. Men det kommer att dröja ytterligare några dagar. Förhandlingarna mellan partierna fortsätter dock att beskrivas som positiva och konstruktiva.

Ett skäl till att de drar ut något på tiden är att partierna har träffat en rad nyckelpersoner inför utformningen av regeringsförklaringen. Det rör sig bland annat om möten med företrädare för fackförbund och arbetsgivarorganisationer inför den kommande avtalsrörelsen och ledningen för landets sjukvård.

Om en regering mellan de tre partierna blir verklighet väntas den få elva ministrar. Självständighetspartiet får fem ministerposter - bland annat de tunga uppdragen som finansminister, en post som är vikt åt Bjarni Benediktsson, och utrikesminister. Gröna vänstern och Framstegspartiet får tre ministerposter var. Katrín Jakobsdóttir blir statsminister - ett krav som Gröna vänstern inte backar ifrån - medan Sigurður Ingi Jóhannsson troligtvis blir fiske- och jordbruksminister.

Framstegspartiet har i förhandlingarna försökt få posten som utrikesminister. Den skulle i så fall gå till Lilja Alfreðsdóttir. Men Självständighetspartiets beslut att acceptera Katrín Jakobsdóttir som statsminister gör att partiet genom sin storlek har mycket att lägga bakom önskemålen om övriga ministerposter.

En regeringsförklaring räcker inte för att bilda regering. Förhandlingarna är mycket kontroversiella för Gröna vänstern. Partiet har alltid utmålat Självständighetspartiet som en huvudfiende. Just nu rasar en svekdebatt som Katrín Jakobsdóttir än så länge ser ut att kunna hantera.

Men för att det ska bli ja till en regering behöver Katrín Jakobsdóttir få klartecken till regeringsförklaringen både från partistyrelsen och från alltingsgruppen. Hon säger till Vísir att hon är medveten om att det finns olika åsikter om ett samarbete med Självständighetspartiet. Hon uppmanar dock väljarna att vänta med sin dom tills regeringsförklaringen ligger på bordet:
"Det är bara så att situationen inom isländsk politik är komplicerad och jag tror att de allra flesta förstår det. Jag har hört av många medlemmar angående dessa förhandlingar, och de kommer att bedöma detta när något konkret föreligger. Jag skulle inte vara i politiken om jag inte skulle vara redo att ta risker och ha inflytande. Naturligtvis är detta en risk, men målen är tydliga och vi presenterade dem före valet."
Rósa Björk Brynjólfsdóttir var en av två ledamöter av Gröna vänsterns alltingsgrupp som röstade nej till att inleda regeringsförhandlingar med Självständighetspartiet. Hon säger till Vísir att hon varken har förtroende för partiet eller för dess ledare Bjarni Benediktsson. Även om regeringsförklaringen i sig skulle ha ett bra innehåll är det inte säkert att hon tänker ge en sådan regering sitt stöd:
"Jag tillåter mig att ha tvivel om att föra fem eller sex departement till ett parti som inte har visat någon ånger eller bättring i frågor som gäller samröre mellan politik och affärer eller i frågor som gäller feminism som upprättelse. ... Om detta blir av för vi ett mycket sårat parti med en mycket sårad ordförande till makten."
President Guðni Th. Jóhannesson hålls löpande informerad om utvecklingen i förhandlingarna. Han talade senast med Katrín Jakobsdóttir under lördagen.

Här kan du läsa mer om regeringsförhandlingarna.