
När justitieminister Sigríður Á. Andersen i somras utsåg domare till landsrätten, en ny domstol som inrättas efter nyår, valde hon att inte följa expertnämndens rankning av de mest lämpliga kandidaterna. I flera fall gjorde hon avsteg från rekommendationerna. Utnämningarna godkändes sedan i alltinget.
Nu har hennes agerande underkänts av Hæstiréttur Íslands. Enligt domstolen bröt Sigríður Á. Andersen mot förvaltningslagen genom att utse andra kandidater än de som rankats som bäst lämpade. Om hon av något skäl inte höll med om rankningen av kandidaternas lämplighet skulle hon ha bett om en ny utvärdering.
I stället valde alltså Sigríður Á. Andersen sina egna favoriter. Vissa kritiker hävdar att hon passade på att göra sig av med politiska motståndare och att hon utsåg domare som hon inte hade haft några konflikter med.
En kandidat som hon utsåg var Arnfríður Einarsdóttir som är gift med Brynjar Níelsson. Han är precis som Sigríður Á. Andersen alltingsledamot för Självständighetspartiet. En som hon ratade var Ástráður Haraldsson som har haft förtroendeuppdrag för nu nedlagda Folkalliansen och Gröna vänstern, ett parti som vid tidpunkten för utnämningen var i opposition mot Självständighetspartiet.
Ástráður Haraldsson och Jóhannes Rúnar Jóhannesson - en annan av de mest meriterade kandidaterna som ratades av justitieministern - tilldömdes också 700 000 isländska kronor var i skadestånd sedan de tagit saken till domstol.
Nu kommer nya krav på staten. Det är Jón Höskuldsson som skickat ett kravbrev till Sigríður Á. Andersen på totalt 32,4 miljoner isländska kronor. Han vill ha ersättningen eftersom även han valdes bort på ett sätt som nu visade sig vara olagligt.
Domarna i landsrätten får enligt ett beslut en månadslön på 1,7 miljoner isländska kronor. Som tingsrättsdomare tjänar Jón Höskuldsson 1,4 miljoner i månaden. Det är mellanskillnaden under de nio år han har kvar till pensionen som han nu vill ha ersättning för. Om Sigríður Á. Andersen nobbar kravet tänker han stämma staten.
Piratpartiets Jón Þór Ólafsson har tidigare sagt att han tänker väcka misstroende mot Sigríður Á. Andersen. Partikamraten Helgi Hrafn Gunnarsson sade i alltinget i går att justitieministern borde avgå sedan hon dömts för att ha brutit mot isländsk lag:
"Den högt ärade justitieministern tog enligt min mening ett medvetet beslut om att åsidosätta lagen. Och det ska inte behöva ropas efter att den högt ärade ministern axlar det ansvaret. De ska i den egna anständighetens namn reagera på sådana uppenbara och förutsägbara misstag som gäller samma sakliga förutsättningar som Hæstiréttur Íslands nu har bekräftat - att vederbörande minister axlar ansvar och naturligtvis avgår."Men Sigríður Á. Andersen har inga planer på att avgå. Inom regeringen finns heller inga sådana krav. Finansminister Bjarni Benediktsson - som också är Självständighetspartiets ledare - säger till RÚV att hans förtroende för justitieministern är orubbat:
"Ministern har redan förklarat hur hon tänker reagera på [domen] genom att införa regler som ska förbättra behandlingen av dessa frågor vid departementet. Sedan undersöks saken i konstitutions- och tillsynsnämnden, som om jag har förstått saken rätt ska påbörja en granskning om det är möjligt om det är möjligt att lära ytterligare något av saken. Det förändrar inte att ministern har mitt fulla förtroende."
Inte heller Brynjar Níelsson anser att justitieministern ska avgå. Han säger till RÚV att sådana krav på Sigríður Á. Andersen är för långtgående:
"Krav på avgång för detta är att gå allt för långt. Detta är som om människor alltid skulle säga till Hæstiréttur Íslands domare: Hörru, Europadomstolen för mänskliga rättigheter tolkar dessa regler för yttrandefrihet och privatlivets helgd annorlunda än vad ni gör. Ni gjorde bort er. Ni måste bara sluta."
Men Helga Vala Helgadóttir, alltingsledamot för Socialdemokraterna och ordförande för konstitutions- och tillsynsnämnden, håller inte med honom. Hon säger till RÚV att hans jämförelse inte fungerar eftersom det var Sigríður Á. Andersen som på egen hand gjorde ett medvetet val om att handplocka fyra andra domare än de som ansågs vara mest meriterade:
"Det som hon gör där är att hon på ett direkt sätt har inverkan. Det är inte hennes departement som är beslutande part i detta fall. Det är hon som tar beslut - utan undersökning - att byta in fyra och byta ut fyra."
Något avgångskrav kommer heller inte från statsminister Katrín Jakobsdóttir. Hon har motiverat ställningstagandet med att hon inte krävde att Sigríður Á. Andersen skulle lämna sitt uppdrag när den första domen föll i Héraðsdómur Reykjavíkur. Hon har också till RÚV sagt att det inte ingår i den politiska kulturen på Island att avgå:
"Och vi förändrar inte den politiska kulturen."
Inte heller Kolbeinn Óttarsson Proppé, en av de två alltingsledamöter från Gröna vänstern som inte gav sitt stöd till regeringsförklaringen, anser att justitieministern bör avgå. Han säger till RÚV att Sigríður Á. Andersens ställning inte har förändrats:
"Hon är naturligtvis fortsättningsvis en minister i denna regering. Läget har inte förändrats vad gäller detta."
Här kan du läsa mer om turerna kring Sigríður Á. Andersens domarutnämningar.