söndag 17 december 2017

Avskriver anmälan om Logi Már Einarsson bröt mot vallag

Polisen i Norðurland eystra avskriver anmälan mot Logi Már Einarsson för brott mot vallagen. Anmälaren hävdar att Socialdemokraternas ledare kan ha gjort sig skyldig till brott när han lät sin 13-åriga dotter följa med in i valbåset. Händelsen inträffade när Logi Már Einarsson röstade i alltingsvalet tidigare i år.

När Socialdemokraternas ordförande Logi Már Einarsson röstade i valet till alltinget den 27 oktober i år gjorde han det på hemmaplan i Akureyri. Efter att ha tagit emot valsedeln följde den 13-åriga dottern med in i valbåset.

Ingen av valförrättarna stoppade dottern. Men vallagen säger att bara en person får finnas i valbåset. Skälet till att flera inte får vara i valbåset samtidigt är att ingen ska kunna utöva påtryckningar på den som röstar.

Vissa ansåg att det rörde sig om ett uppenbart brott mot vallagen. Andra hävdade att tilltaget kan ha varit lagligt eftersom dottern inte själv hade rösträtt. Dessutom förnekade Logi Már Einarsson själv att han skulle ha utsatts för någon press att rösta på något annat än det parti han själv leder. Efter att rösten väl hade hamnat i urnan fanns heller ingen möjlighet att hitta den och ogiltigförklara den.

Men en person från ett konkurrerande parti anmälde Logi Már Einarsson. Anmälan avskrevs först av valprotokollsnämnden. Nu har den efter överklagan även avskrivits av polisen i Norðurland eystra. Anmälaren har enligt Morgunblaðið en månad på sig att överklaga beslutet till riksåklagaren.

Ólafur Rúnar Ólafsson, ordförande för valnämnden i den nordöstra valkretsen, säger i Morgunblaðið att lagen är tydlig när det gäller sällskap i valbåset. De speciella omständigheterna kring en partiledares röst kan dock ha gjort att valförrättarna inte tänkte på bestämmelsen när Logi Már Einarsson gick in i båset:
"Lagen är ganska tydlig vad gäller detta, men det kan naturligtvis att vårt folk i valnämnden inte insåg detta på grund av medier och andra människor som kommer när ett politiskt partis ordförande kommer till vallokalen."
Här kan du läsa mer om när Logi Már Einarsson röstade.