
Det var i september som Ljus framtid utlöste en regeringskris genom att hoppa av samarbetet med Självständighetspartiet och Renässans. Beslutet fattades under ett hetsigt möte som varade in på småtimmarna och genom en nätomröstning i partistyrelsen.
Sedan tidigare fanns ett utbrett missnöje med trepartikoalitionen. Den utlösande faktorn var att dåvarande statsministern Bjarni Benediktssons far undertecknat ett rekommendationsbrev för upprättelse åt en dömd pedofil. Upprättelsen väckte stor upprördhet.
Bjarni Benediktsson och justitieminister Sigríður Á. Andersen kände till namnteckningen utan att informera allmänheten. Justitiedepartementet ansåg att det enligt isländsk lag inte var möjligt att offentliggöra undertecknare av rekommendationsbrev. När den linjen revs upp genom ett myndighetsbeslut visade det sig att Bjarni Benediktssons far var inblandad.
Inom Ljus framtid var det en utbredd uppfattning att Självständighetspartiet försökt mörka de egna kopplingarna till affären. Agerandet gjorde att förtroendet mellan partierna havererade. Ljus framtid röstade därefter för att lämna regeringen.
Konsekvensen blev det nyval där Ljus framtid förlorade samtliga platser i alltinget. Óttarr Proppé avgick som partiledare. Till ny ledare valdes tidigare miljöministern Björt Ólafsdóttir.
Efter valfiaskot beskrev hon Ljus framtid som moraliska segrare. Partiet visade enligt Björt Ólafsdóttir att det inte accepterade mörkläggning och större solidaritet med förövare än med offer för sexuella övergrepp.
Nu säger hon i Fréttablaðið att det hade varit bättre att vänta med omröstningen om regeringssamarbetet tills känslorna hade lagt sig. Men Björt Ólafsdóttir säger också att hon har förståelse för dem som omedelbart ville lämna koalitionen:
"Jag sade till mitt folk att jag ville komma till ett regeringssammanträde och se mina medministrar i ögonen och öga mot öga berätta för dem att jag var på väg att lämna detta samarbete. Men det mycket hett på detta möte. Känslor. Människor var förståeligt nog otroligt förorättade. Ljus framtids styrelse ville bort och jag förstod det mycket väl."
Att inte informera hela regeringen eller allmänheten var enligt Björt Ólafsdóttir ett hemlighetsmakeri som skapade en spricka som inte gick att reparera.
Men att Ljus framtid röstades ut ur alltinget var inte enbart partiets ansvar. Björt Ólafsdóttir hävdar i Fréttablaðið att det var medier "som har denna vänsterslagsida, medier som Stundin och Kjarninn" som gick hårt fram mot partiet. Det fick många väljare att överge Ljus framtid till förmån för Gröna vänstern eller Socialdemokraterna.
Här kan du läsa mer om valet av Björt Ólafsdóttir till ny ledare för Ljus framtid.