måndag 4 december 2017

Dålig mobiltäckning oroar boende nära Öræfajökull

Ett fyrtiotal små jordskalv skedde vid Öræfajökull under helgen. Samtidigt fortsätter den nya kalderan på glaciärens topp att växa. När både mobilnätet och internetuppkopplingen låg nere i fredags och lördags befarade lokalbefolkning att ett utbrott hade börjat i Öræfajökull. Den dåliga täckningen är också det som oroar många som bor nära vulkanen.

I drygt två veckor har myndigheterna haft förhöjd beredskap vid Öræfajökull, Islands största och Europas näst största vulkan. Den senaste tiden har ovanligt många jordskalv inträffat i direkt anslutning till Öræfajökull. Beslutet att höja beredskapen togs sedan en kilometerlång kaldera bildats på glaciären.

Kalderan fortsätter att växa. Den bedöms nu vara cirka 22 meter djup. Utvecklingen betyder antingen att jordvärmen i området finns kvar eller att kalderan håller på att tömma sig.

Jordskalven vid Öræfajökull fortsätter också. Under helgen registrerades ett fyrtiotal skalv i området. De flesta sker öster om Hvannadalshnjúkur, Islands högsta topp. Gemensamt för skalven är att de är små och sannolikt kopplade till magmarörelser.

Inget tyder på att något vulkanutbrott skulle vara nära förestående. Men aktiviteten i Öræfajökull påverkar lokalbefolkningen. Det är troligt att Öræfajökull går mot ett utbrott, men när - och om - det kommer vet ingen.

Närheten till Öræfajökull har nu blivit påtaglig på ett nytt sätt. I fredags kväll gjorde tekniska problem så att invånare på flera gårdar i området varken kunde använda mobiltelefon eller internetuppkoppling. Matthildur Þorsteinsdóttir, som bor på gården Hofsnes, säger i Morgunblaðið att hon befarade att de hade försvunnit på grund av att ett vulkanutbrott hade börjat:
"Det har aldrig tidigare hänt att både mobilnätet och nätuppkopplingen går ned samtidigt. Vi fick inget meddelande om vad som orsakade detta. Det är inte acceptabelt och otroligt mot bakgrund av de samtal som har ägt rum de senaste veckorna på grund av en överhängande risk för ett vulkanutbrott i Öræfajökull och dålig mobiltäckning i Öræfi."
Matthildur Þorsteinsdóttir berättar i Morgunblaðið att hon ringde larmnumret 112 för att fråga om något vulkanutbrott hade börjat. Hon försökte också lyssna på radion, men även där är täckningen i området mycket dålig. På lördagsförmiddagen var felet reparerat och mobiltelefoni och internet fungerade som vanligt.

I förra veckan höll myndigheterna informationsmöten om utvecklingen i Öræfajökull för både lokalbefolkning och turistnäring. Till boendemötet i Hofgarður kom närmare 200 personer - vilket är anmärkningsvärt eftersom det bara finns omkring 130 bofasta i evakueringszonen. Även personer bosatta i Höfn och Kirkjubæjarklaustur kom till mötet.

Vid mötet var det just den dåliga mobiltäckningen som oroade många boende. Längs ringvägen och på de flesta av gårdarna är den för det mesta god. Men dagligen är det hundratals turister som rör sig vid Vatnajökulls fot och uppe på glaciären. Och där finns ofta ingen mobiltäckning alls.

Utan möjlighet att varna personer som befinner sig i riskområden finns en akut fara för människoliv om ett utbrott kommer i Öræfajökull. En evakuering av området tar i bästa fall 35 till 40 minuter - men översvämningar från glaciären kan nå ringvägen på halva tiden. Och då riskerar personer att bli avskurna från omvärlden utan att kunna lita på att någon kan undsätta dem.

Vid mötena togs beslut om att undersöka mobiltäckningen i området. Turismföretagarna var också överens om att de har ett stort ansvar. Om det finns en påtaglig risk för ett utbrott ska de inte ge sig upp på glaciären eller genomföra turer till platser som är svåra att evakuera.

Mobiltäckningen är ofta inte bättre än att det kan ta en lång stund innan sms kommer fram. Inne i husen kan täckningen vara god vid fönstren men sämre på andra platser. Sigrún Sigurgeirsdóttir, som arbetar vid nationalparken Vatnajökull, säger till RÚV att det är något som behöver förbättras:
"Det är otroligt många turister här och det är sms som ska användas om det behöver framföras meddelanden till dem. Då har det betydelse att det finns mobiltäckning där turisterna finns. De är på vandringsleder här och där. De är inte nödvändigtvis ute på landsvägen. Så detta behöver ses över."
Det talades även om att utrusta alla boende med nödutrustning. En sådan låda skulle innehålla bland annat skyddsglasögon, munskydd, tejp som kan användas för att förhindra att vulkanaska tränger in i huset genom springor och information om evakueringsvägar.

Boende fick också tips om att göra egna paket med förnödenheter som skulle förvaras inför ett eventuellt utbrott. De rekommenderas innehålla matvaror med lång hållbarhet som konserver, ficklampor, filtar, kläder, stearinljus och spel.

Här kan du läsa mer om utvecklingen i Öræfajökull.