fredag 1 december 2017

Fullbokad bokcirkel med Islands nya statsminister

Fem romaner vid fem kurstillfällen. Det är innehållet i den fortbildningskurs vid Háskóli Íslands som börjar den 24 januari nästa år. Kursledare är Katrín Jakobsdóttir - som inte bara är partiledare utan sedan i går dessutom Islands nya statsminister. Frågan är om hon nu kommer att ha tid att leda den fullbokade bokcirkeln.

Jólabókaflóðið är benämningen på den ström av litteratur som varje år utkommer precis lagom till julhandeln. Det är också namnet på en kvällskurs vid Háskóli Íslands som börjar den 24 januari. Vid fem tillfällen samlas kursdeltagarna för att diskutera och analysera aktuella romaner.

Kursledare är alltså Katrín Jakobsdóttir, ledare för Gröna vänstern och nybliven statsminister. När kursen utannonserades i går - bara timmen efter att hon presenterat regeringsförklaringen vid en presskonferens i Reykjavík - blev den snabbt fullbokad.

Om Katrín Jakobsdóttir faktiskt kommer att ha tid att leda kursen återstår att se. Men om hon hinner är det inte första gången hon undervisar vid Háskóli Íslands. Under flera års tid var hon timlärare i isländsk litteratur vid universitetet.

Katrín Jakobsdóttir har dessutom en examen i isländsk litteratur från Háskóli Íslands. Magisteruppsatsen skrev hon 2004 om Arnaldur Indriðasons deckare. Hon har sedan dess skrivit litteraturkritik i bland annat DV och arbetat på bokförlag.