söndag 31 december 2017

Isländsk fiskejätte inför porrförbud på jobbet

Kalendrar med bilder på nakna kvinnor är historia på fiskejätten Síldarvinnslan. Vd:n Gunnþór Ingvason tänker inte längre acceptera några nakenkalendrar på jobbet. Beslutet kommer i metoo-uppropets kölvatten. Förbudet ska göra Síldarvinnslan till en bättre arbetsplats där även kvinnor ska kunna trivas.

Síldarvinnslan är ett av de största företagen inom fiskeindustrin på Island. Huvudkontoret finns i Neskaupstaður, men företaget har också verksamhet i Helguvík och Seyðisfjörður. Med dotterbolag på andra platser i landet inräknade har Síldarvinnslan över 400 anställda. Företaget - som nu fyller 60 år - är Islands största producent av fiskleverolja och fiskmjöl.

I Neskaupstaður bjöd Síldarvinnslan i fredags in till en öppen föreläsning med Magnús Orri Schram, som ingår i styrelsen för UN Women på Island. Ämnet för föredraget var metoo-uppropet och mäns ansvar för att minska problemen med sexuella trakasserier.

Även vd:n Gunnþór Ingvason talade till personalen. Där meddelade han att Síldarvinnslan inte längre skulle acceptera några kalendrar med nakna eller lättklädda kvinnor på arbetsplatsen. Han säger till Stundin att företaget inte har haft några särskilda problem med att anställda tittar på porr på jobbet, men att det handlar om en attitydförändring i hela samhället:
"Detta är något som tillhör det förflutna och är naturligtvis del av en större debatt och attitydförändringar som jag anser att vi alla måste vara delaktiga i."
Gunnþór Ingvason säger till Stundin att stämningen på en arbetsplats som Síldarvinnslan ofta kan vara grabbig. Det är dock viktigt att ingen känner sig utsatt på jobbet:
"Vi vill att allt ska vara i sin ordning och vi vill att kvinnor som arbetar hos Síldarvinnslan mår bra."
Här kan du läsa mer om metoo-uppropet på Island.