lördag 23 december 2017

Jämnare i kampen om att vara islänningarnas favorittomte

Ljustjuven Kertasníkir behåller ställningen som Islands populäraste jultomten. Men pannslickaren Stúfur får allt fler förespråkare och är nu snart i kapp när det gäller popularitet. Även dörrsmällaren Hurðaskellir blir allt vanligare som favorittomte. Övriga tomtar är det få som är särskilt förtjusta i. Det visar en undersökning utförd av MMR.

De tretton isländska jultomtarna har en egen parad som börjar den 12 december och pågår fram till julafton. Varje dag anländer en ny tomte - och varje tomte passar då på att utföra en alldeles egen typ av hyss som ställer till det för invånarna på gården.

Jultomtarna har alltså inga goda avsikter. När de dyker upp är det som hämningslösa egoister som inte drar sig för att skapa problem för andra om de själva kan vinna på det. De är också ute efter att skrämma barn.

Att tomtarna från början faktiskt var skrämmande är något som tonats ned på senare år - inte minst för att majoriteten av islänningarna inte längre bor på gårdar där deras beteende kan orsaka svårigheter för de boende.

Kertasníkirs egenhet är att stjäla alla ljus. Denna tomte dyker upp på julafton den 24 december. Kanske är det också därför som Kertasníkir är den populäraste tomten av alla tretton.

Det är 30 procent av islänningarna som håller Kertasníkir som favorit, en lika stor andel som förra året. Men tvåan Stúfur - som slickar rent alla pannor - knappar in och nämns nu av 29 procent som den bästa tomten. Favoritrösterna har ökat med 5 procentenheter på bara ett år.

Ytterligare en tomte har en beundrarskara som mäts i tvåsiffriga procenttal. Det är dörrsmällaren Hurðaskellir som får 13 procent, en uppgång med 2 procentenheter jämfört med förra året.

Övriga tio jultomtar får inte mycket mer än ströröster. Köttjuven Ketkrókur får 7 procent (+1), fårtrakasseraren Stekkjarstaur 5 procent (+1), skyrslukaren Skyrgámur 4 procent (-1), fönstertittaren Gluggagægir 4 procent (oförändrat), mjölkkännaren Giljagaur med 2 procent (-2), korvslukaren Bjúgnakrækir 2 procent (-3), storsniffaren Gáttaþefur 2 procent (-1),  slevslickaren Þvörusleikir 1 procent (oförändrat), matskålsslickaren Askasleikir 1 procent (-1) och kastrullslickaren Pottaskefill 1 procent (oförändrat).

Män och kvinnor har i stor utsträckning olika åsikter om favorittomtar. Bland kvinnorna lägger 40 procent sin röst på Kertasníkir och 32 procent på Stúfur. Men bland männen är motsvarande siffror 19 procent och 27 procent.

Trean Hurðaskellir har fler anhängare bland män än bland kvinnor. Det är 14 procent av männen som håller honom som sin favorit medan 11 procent av kvinnorna tycker likadant.

Det är inte bara Kertasníkir som delar könen. Det gör också Ketkrókur - som är favorit hos 11 procent av männen men bara hos 2 procent av kvinnorna.

Här kan du läsa mer om de isländska jultomtarnas popularitet.