onsdag 20 december 2017

Justitieminister handplockade domare - bröt mot lagen

Justitieminister Sigríður Á. Andersen bröt mot lagen när hon handplockade domare till landsrätten. Och hennes olagliga agerande gör staten skadeståndsskyldig till två av de kandidater som ratades. Sigríður Á. Andersen anser inte att domen från Hæstiréttur Íslands är korrekt. Men hon tänker ändå införa nya arbetsregler för att undvika framtida lagbrott.

Vid årsskiftet får Island en ny domstol. Det är landsrätten som blir ett andra steg mellan tingsrätterna och högsta domstolen. Landsrätten ska både minska arbetsbelastningen på Hæstiréttur Íslands, landets högsta domstol, och öka rättssäkerheten.

Turerna kring den nya domstolen har varit många. I somras valde justitieminister Sigríður Á. Andersen de femton domarna till landsrätten. Valet bekräftades genom ett majoritetsbeslut i alltinget.

Men i valet gjorde hon flera avsteg från den rankning av de 33 kandidaterna som gjorts av en särskild nämnd. De femton högst rankade blev inte de femton som fick jobben. I stället hävdade Sigríður Á. Andersen att hon gjorde en egen värdering av kandidaternas kompetens. Den slutade med att fyra av de högst rankade kandidaterna byttes ut mot fyra lägre rankade kandidater.

Sigríður Á. Andersen ansåg att hon lade stor vikt vid egenskaper som nämnden inte tagit hänsyn till. Men kritiker tolkade hennes beslut som att hon snarare tog chansen att välja bort fyra kandidater som hon själv under sin karriär som jurist haft konflikter med.

Två av kandidaterna, Ástráður Haraldsson och Jóhannes Rúnar Jóhannsson, valde att stämma staten och kräva skadestånd. De vann i Héraðsdómur Reykjavíkur. Tingsrätten fastslog att justitieministerns utnämningar bröt mot lagen, men ingen av dem fick något skadestånd. Det gjorde att Sigríður Á. Andersen ändå utropade sig till segrare.

Nu blir staten skadeståndsskyldig. Även Hæstiréttur Íslands ger Ástráður Haraldsson och Jóhannes Rúnar Jóhannsson rätt. De får 700 000 isländska kronor var i skadestånd. Dessutom får skattebetalarna stå för rättegångskostnaderna på totalt 2 miljoner isländska kronor.

Hæstiréttur Íslands skriver i domen att Sigríður Á. Andersen inte fällt några kommentarer som skadat de två bortvalda kandidaternas rykte. Ändå har hennes agerande fått dem att i debatten efter beslutet framstå som mindre lämpliga. Därför ska de enligt rätten kompenseras genom ett skadestånd.

Vidare kommer Hæstiréttur Íslands fram till samma slutsats som Héraðsdómur Reykjavíkur. Om hon ansåg att nämndens rankning var bristfällig skulle hon ha vänt sig till nämnden för en ny genomgång av kandidaternas meriter. Därmed bröt Sigríður Á. Andersen mot förvaltningslagen.

För den nya regeringen kan domen mot Sigríður Á. Andersen bli besvärlig att hantera. Både genom domarutnämningarna och hennes kopplingar till beslutet att ge upprättelse åt en dömd pedofil - samma beslut som fällde den förra regeringen - var hon redan ifrågasatt av många inom regeringspartiet Gröna vänstern.

Kritiken mot Sigríður Á. Andersen kommer inte att tystna nu. Hon säger till RÚV att hon inte håller med Hæstiréttur Íslands beslut. I ett pressmeddelande uppger hon att hon ändå tänker införa nya regler för utnämningen av domare.

Statsminister Katrín Jakobsdóttir fick under gårdagens frågestund i alltinget en fråga om hur hon ställde sig till domen mot en av regeringens ministrar. Hon sade då att domen nyligen fallit och att hon inte hunnit sätta sig in i den.

Frågan ställdes av Piratpartiets Þórhildur Sunna Ævarsdóttir. En annan piratpartist, Jón Þór Ólafsson, har redan tidigare sagt att han kommer att väcka misstroende mot Sigríður Á. Andersen om hon skulle fällas också av Hæstiréttur Íslands. Han har nu vänt sig till alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd med en begäran om att hennes utnämning av domare ska granskas.

Nämnden samlas redan i eftermiddag för ett möte. En av punkterna på dagordningen är just ett förslag om att nämnden ska granska justitieministerns agerande.

I synnerhet inom Gröna vänstern - där beslutet att ingå regering med Självständighetspartiet var långt ifrån självklart för många tongivande medlemmar - väcker domen nya frågor om valet av koalitionspartner. En utbredd uppfattning bland meningsmotståndare är att Självständighetspartiet ofta står för korrumperad svågerpolitik. Den åsikten blir inte svagare av domen mot Sigríður Á. Andersen.

Att hon åter utnämndes till justitieminister var också kontroversiellt sett till domarutnämningen och turerna kring pedofilskandalen. Även detta är kritik som nu får ytterligare styrka i samband med den fällande domen.

Här kan du läsa mer om domarutnämningarna och här och här kan du läsa domarna i sin helhet.