söndag 24 december 2017

Kassler populäraste rätten på Island på julafton

Kassler fortsätter att vara den i särklass populäraste rätten på julafton. I dag serveras kassler på nästan hälften av tallrikarna i de isländska hushållen. Andra populära maträtter är lamm, ripa och kalkon. Medan lamm och ripa oftare dukas upp på landsbygden hamnar kalkon främst på tallriken i huvudstadsregionen. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I åtta år har MMR undersökt islänningarnas matvanor under julhelgen. Och varje år har kassler varit den i särklass vanligaste rätten. I dag är det 46,9 procent av islänningarna som äter kassler, en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med julen 2016.

Lamm är den rätt som vinner mest i popularitet i år. På julafton är det 13 procent som väljer lamm, en uppgång med 3,4 procentenheter. Därefter följer kalkon med 8,3 procent, ripa med 8,2 procent, nötkött med 5,2 procent och anka med 3,4 procent. Dessutom är det 14,9 procent som uppger att de äter någon annat till huvudrätt i dag.

Kassler är något vanligare på den isländska landsbygden. Där äts också mer lamm och ripa. Kalkon är däremot populärare i huvudstadsregionen.

Lamm konsumeras oftare av låg- och medelinkomsttagare. Kalkon hamnar i större utsträckning på tallriken hos höginkomsttagare.

De mesta kasslerälskarna är Folkets partis väljare. Där är det hela 72 procent som serverar kassler till huvudrätt i dag. Samma val gör bara 38 procent av Renässans sympatisörer. Där är det i stället 16 procent som äter kalkon.

Framstegspartiet växte fram ur den isländska bonderörelsen. Därför är det inte helt oväntat att partiets anhängare är de som oftast äter lammkött. Ripa har flest förespråkare bland Centerpartiets väljare medan Socialdemokraternas sympatisörer i större utsträckning än andra lägger ripa på jultallriken.

Minst traditionstyngda är Piratpartiets anhängare. En av fyra av partiets väljare föredrar något annat som huvudrätt till jul - vilket kan vara allt från vegetariskt eller veganskt till fisk, ren och kyckling.

Här kan du läsa mer om islänningarnas favoriträtter på julafton.