torsdag 28 december 2017

Nu rivs gamla flygplatsen i Keflavík1949 stod den första flygplatsbyggnaden i Keflavík klar. I den inrymdes också ett hotell. Då var flygplatsen i sig oerhört viktig av geografiska skäl. Under färden mellan Nordamerika och Europa var det mängder av flygplan som mellanlandade på Island för att fylla på bränsle.

Men i takt med att flygplanen utvecklades minskade behovet. Samtidigt blev flygplanen också allt större. Det medförde att utrikesflyget i allt större utsträckning flyttade till Keflavík från Reykjavík. Banorna på flygfältet i den isländska huvudstaden var helt enkelt inte tillräckligt långa. Året är 1964 när Loftleiðir överger Reykjavík. Flugfélag Íslands tar samma beslut tre år senare.

Flygplatsen i Keflavík började byggas under andra världskriget. Island tog formellt över driften 1946, men ända tills Nato-basen avvecklades 2006 fanns en tydlig amerikansk prägel på verksamheten. I takt med att trafiken ökade byggdes en ny flygplatsbyggnad. Den gamla terminalen användes av USA fram till 2006.

Nu ska den gamla terminalbyggnaden rivas efter att ha stått oanvänd i drygt tio år. Ovan kan du se ett inslag från det gamla huset.