tisdag 5 december 2017

Socialdemokraterna näst störst på Island

Socialdemokraterna är nu näst största parti på Island. Det visar den första opinionsmätningen från Gallup efter nyvalet i slutet på oktober. Samtidigt rasar stödet för Centerpartiet som nu inte är långt över femprocentsspärren till alltinget. För övriga partier är förändringarna små jämfört med valresultatet.

Gröna vänsterns regeringsförhandlingar med Självständighetspartiet och Framstegspartiet orsakade utbrett internt missnöje. Men detta missnöje gör inget stort avtryck i Gallups första väljarbarometer sedan nyvalet. Gröna vänstern är nu dock bara landets tredje största parti.

Den stora vinnaren är Socialdemokraterna som får 16,7 procent, en ökning med 4,6 procentenheter jämfört med valresultatet från den 28 oktober i år. Så stort har stödet för partiet inte varit hos Gallup sedan i februari 2015. Lika länge sedan är det som Socialdemokraterna var Islands näst största parti.

Självständighetspartiet fortsätter att med bred marginal vara störst i landet. Partiet får 24 procent, en minskning med 1,3 procentenheter jämfört med nyvalet.

Både Piratpartiet och Framstegspartiet får 10,4 procent. För Piratpartiet innebär det en ökning med 1,2 procentenheter och för Framstegspartiet en minskning med 0,3 procentenheter.

Renässans upplever nu det starkaste stödet hos Gallup på ett år. Partiet får 7,1 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter jämfört med valet.

Näst minst i alltinget är nu Centerpartiet - som också är mätningens förlorare. Väljarsympatierna sjunker nu med hela 4,1 procentenheter till 6,8 procent.

Folkets parti får 6,5 procent, en tillbakagång med 0,4 procentenheter.

Stödet för Ljus framtid är hos Gallup lika stort som på valdagen - alltså 1,2 procent.

Alla förändringar utom för Socialdemokraterna och Centerpartiet ligger inom den statistiska felmarginalen.

Här kan du läsa mer om valresultatet.