söndag 10 december 2017

Största jordskalvet i Skjaldbreiður på 25 år

Illustration: Veðurstofa Íslands
Ett jordskalv med en magnitud på 3,7 inträffade i Skjaldbreiður i går kväll. Skalvet är det största i vulkanen sedan 1992. Ytterligare två skalv var kraftigare än 3. Jordskalv är inte ovanliga i området. Det femtiotal skalv som skedde under gårdagen tros inte ha någon koppling till vulkanisk aktivitet. Skalvserien fortsatte under söndagsmorgonen.

Skjaldbreiður bildades under ett långvarigt utbrott för ungefär 9 000 år sedan. Det är Islands näst största sköldvulkan med en 300 meter lång och 50 meter djup krater. Skjaldbreiður betraktas i regel som en del av Prestahnúkurs vulkaniska system, en vulkan som inte har erupterat på omkring 5 500 år.

I klart väder syns Skjaldbreiður mycket tydligt från Þingvellir. Toppen är 1 060 meter. Bergets kännetecken är att sluttningarna inte alls är branta. Den brantaste lutningen nära toppen är bara 8 grader.

Det utbrott som bildade Skjaldbreiður var sannolikt mycket långvarigt. Skjaldbreiður tros vara ett resultat av ett enda utbrott. Lavaflödet beräknas inte ha varit mer än 5 till 10 kubikmeter i sekunden - något som betyder att det tog 50 till 100 år att bilda Skjaldbreiður. Själva berget och den omgivande lavan mäter cirka 17 kubikkilometer.

Skjaldbreiður ligger mellan Langjökull - Islands näst största glaciär - och Þingvellir. Innan Skjaldbreiður bildades kunde smältvatten från glaciären ta andra vägar till sjön Þingvallavatn. Nu passerar mycket av smältvattnet de lavafält som omger Skjaldbreiður. Den underjordiska vägen för smältvattnet från Langjökull till sjön tar ungefär 20 till 30 år.

Det var 19.20 i går som ett jordskalv med en magnitud på 3,5 inträffade vid Skjaldbreiður. Det föregicks av några mindre skalv. Under lördagskvällen skedde ytterligare ett femtiotal skalv vid Skjaldbreiður. Det största efterskalvet hade en magnitud på 3,7 och ägde rum 21.25. Ett annat skalv uppmättes till 3,1.

Skalvet var det största i Skjaldbreiður sedan 1992. Skalvet kändes i delar av sydvästra Island.

Jordskalvssvärmar är inte ovanliga i området. Gårdagens skalvserie följdes inte av några tecken på vulkanisk aktivitet. Jordskalven fortsatte under natten mot söndagen. Under dygnets första nio timmar inträffade femton skalv. Det största uppmättes till 1,9.