söndag 3 december 2017

Turister struntar i varningsskyltar vid Jökulsárlón

Ständigt struntar turister i varningsskyltarna. Den senaste veckan har mängder av besökare gett sig ut på isen i Jökulsárlón. Polis har kallats till glaciärlagunen för att få dem att återvända till stranden. Nu ska fler nationalparksvärdar och ännu fler varningsskyltar placeras vid glaciärlagunerna på Vatnajökulls södra sida.

Under vintern lägger sig ofta isen i Jökulsárlón direkt vid stranden. Den gör det möjligt att gå ut i glaciärlagunen. Men det är något som är förenat med livsfara. Vattentemperaturen i lagunen är precis ovanför fryspunkten. Den som hamnar i vattnet - något som kan ske när någon halkar eller ett isberg välter - har inte lång tid på sig att ta sig upp.

I söndags var det minst ett femtiotal besökare som gick ut på isen. Där fanns bland annat ett brudpar som blev fotograferade bland isbergen ute i lagunen. Polis tillkallades för att förmå besökarna att återvända till stranden. Enligt RÚV fanns polis i närheten och det dröjde inte längre än en kvart innan den var på plats.

För att undvika att något liknande upprepades flyttades varningsskyltar från parkeringen till stranden. Men det hjälpte inte. Ragnhildur Lind Borgarsdóttir, som driver kafeterian vid Jökulsárlón, kunde i tisdags fotografera turister som struntade i varningarna. Hon säger till RÚV att det den senaste veckan dagligen varit besökare som gett sig ut på isen:
"När det påpekades att detta var farligt och de uppmanades att gå i land så käbblade de och sade att de bara tog foton. De kom i land till sist men de skyndade sig inte. ... Om något händer i lagunen så finns inget att göra. Det är oerhört sannolikt att den som skulle försöka hjälpa den som fallit i skulle gå samma väg. Detta är ett avsides beläget område och responstiden är därför lång."
Närmaste polisstation och vårdcentral finns i Höfn dryga sju mil bort. Att köra med utryckningsfordon till Jökulsárlón tar minst 45 minuter. De många enfiliga broarna på denna sträcka av ringvägen förlänger utryckningstiden.

Jökulsárlón ingår sedan i somras i nationalparken Vatnajökull. Fler parkvärdar ska anställas. En av deras arbetsuppgifter är att se till så att inga besökare ger sig ut på isen i glaciärlagunerna Jökulsárlón, Fjallsárlón och Svínafellslón.

Under vintern finns fyra parkvärdar i området. De ska alltså bli fler redan i december och ännu fler till högsäsongen. I dagsläget finns ofta en parkvärd stationerad vid Jökulsárlón. Den har enligt RÚV ofta försökt få turister att lämna isen.

Här kan du läsa mer om Vatnajökull.