måndag 18 december 2017

Vill bevara väg över Hrafnseyrarheiði för turisternas skull

Bevara grusvägen över Hrafnseyrarheiði för utsiktens och turisternas skull. Det föreslår museichefen Valdimar J. Halldórsson och bonden Hreinn Þórðarson, två av den handfull i området som påverkas av den tunnel som nu grävs mellan Arnarfjörður och Dýrafjörður. Dessutom anser de att grusvägen har ett historiskt värde som ett minne av höghöjdssträckor i Västfjordarna.

Som högst ligger grusvägen över Hrafnseyrarheiði 552 meter över havet. Ofta är vägen oframkomlig under vinterhalvåret. Kombinationen av stora mängder snö, hårda vindar, många laviner och lite trafik gör den närmast omöjlig att hålla öppen.

Men i vinter kommer Vegagerðin att försöka öppna vägen regelbundet. I juli i år började nämligen bygget av en tunnel mellan Arnarfjörður i söder och Dýrafjörður i norr. När tunneln står klar 2020 behövs inte längre den gamla grusvägen över Hrafnseyrarheiði. Men om grusvägen kan användas nu i vinter blir det lättare för arbetarna att ta sig till och från platsen för tunnelbygget.

Den 5,6 kilometer långa tunneln minskar körsträckan med 27 kilometer. Och den nya vägen ska till skillnad från passagen över Hrafnseyrarheiði vara framkomlig hela året.

Före julledigheten räknar arbetarna med att ha sprängt sig 800 meter in i berget. Det innebär att 15 procent av sprängningsarbetena är avklarade.

Västfjordarnas grusvägar på hög höjd är utskällda och bespottade. Under den tid på året då de går att hålla öppna är de svåra att underhålla. De är i regel steniga och fulla av potthål. När det regnar mycket förvandlas de närmast till lervälling samtidigt som beläggningen förstörs och gör underlaget ännu sämre.

Få brukar därför sakna de grusvägar som ersättas av asfalterade vägar som är framkomliga året runt. Men så är det inte med vägen över Hrafnseyrarheiði. Museichefen Valdimar J. Halldórsson och bonden Hreinn Þórðarson vill bevara grussträckan över heden även efter att tunneln öppnats.

Valdimar J. Halldórsson är chef för museet på gården Hrafnseyri, en utställning som handlar om självständighetskämpen Jón Sigurðsson. När den nya sträckningen invigs kommer inte Hrafnseyri längre att ligga vid regionens enda väg mellan södra och norra Västfjordarna. Han säger till Vísir att han vill bevara den för turisternas skull
"Det är en otroligt vacker utsikt och jag vet att människor som faktiskt åker där stannar där uppe för att se ut över fjorden - och också över Dýrafjörður om de kör i andra riktningen. Det skulle som sagt behöva göras en utsiktsplattform där uppe så att människor inte ställer sig på vägen och lite service. Då skulle detta bli en mycket populär plats att åka till."
Valdimar J. Halldórsson betraktar vägen över Hrafnseyrarheiði som ett framtida minnesmärke över höghöjdsvägar i Västfjordarna. Därför bör den hållas öppen även i fortsättningen.

Samma åsikt har Hreinn Þórðarson, bonde på Auðkúla, som utöver museet i Hrafnseyri är den enda gården i norra Arnarfjörður som inte övergivits. Han säger till Vísir att vägen bör hållas öppen för turisternas skull:
"Den behöver inte hålla på och snöröjas över vintern. Men jag ser framför mig att den åtminstone är öppen under sommaren. Det är för många ett äventyr i sig att köra den."
Här kan du läsa mer om tunnelbygget.