söndag 7 januari 2018

Arnaldur Indriðason fortsätter sälja bäst på Island

Ännu ett år är Arnaldur Indriðason Islands bäst säljande författare. Inför julhandeln 2017 trycktes 30 000 exemplar av Myrkrið veit, hans senaste deckare. Och ännu ett år får Yrsa Sigurðardóttir nöja sig med att ha skrivit landets näst populäraste bok. På Félag íslenskra bókaútgefendas topplista över de mest säljande böckerna finns den första översatta titeln på trettonde plats.

Arnaldur Indriðason har nu skrivit 21 böcker på lika många år. Totalt har hans böcker sålts i 13 miljoner exemplar - varav en halv miljon på Island. Det gör honom till landets genom tiderna mest sålda författare.

Böckerna har gjort Arnaldur Indriðason rik. I slutet av 2015 hade hans bolag, Gilhagi, tillgångar på 736 miljoner isländska kronor. Samma år gjorde bolaget en vinst på 108 miljoner.

Även 2017 slutar med en topplacering på försäljningslistan för Arnaldur Indriðason. Den här gången är det Myrkrið veit, en deckare som utkom 1 november, som är årets bästsäljare. Inför julhandeln trycktes boken i 30 000 exemplar.

Tvåa på bästsäljartoppen är Yrsa Sigurðardóttirs Gatið. Också hon utkommer i regel med en bok om året - och i regel hamnar den just tvåa på listan efter Arnaldur Indriðason. Nummer tre är Amma best av Gunnar Helgason, en barnbok som trycktes i hela 11 000 exemplar.

Den populäraste översatta titeln är Með lífið að veði (För att kunna leva - en nordkoreansk flickas resa till frihet) av Yeonmi Park på trettonde plats. Den utländska roman som sålde bäst 2017 var Camilla Läckbergs Nornin (Häxan) på plats arton.