måndag 22 januari 2018

Ásmundur går in gratis på Ásmundur Sveinssons museum

Alla som heter Ásmundur får i år gå in gratis på Ásmundur Sveinssons museum. Skälet är att det är 125 år sedan en av Islands mest kända skulptörer föddes - och det är dessutom 35 år sedan museet öppnades. Och det är inte bara den som heter Ásmundur som slipper betala inträde. Ytterligare en besökare får följa med utan kostnad.

Ásmundur Sveinsson föddes 20 maj 1893. När han gick bort 1982 var det som en av Islands mest kända och uppskattade skulptörer. Han studerade för Carl Milles vid Kungliga konsthögskolan. Hans verk finns också i Sverige.

Redan året efter Ásmundur Sveinssons död öppnades ett museum i hans tidigare arbetslokaler och bostad i Reykjavík. Museet - som kallas Ásmundarsafn - fyller nu 35 år. Hans skulpturer finns både i trädgården och inne i huset.

Men det är också 125 år sedan Ásmundur Sveinssons födelse. Därför passar Listasafn Íslands enligt ett pressmeddelande på att bjuda in alla som heter Ásmundur till museet. Alla som bär detta förnamn får gå in gratis. De får dessutom ta med sig ytterligare en besökare utan extra kostnad.

I januari 2017 var det 232 isländska män som bar förnamnet Ásmundur.