tisdag 2 januari 2018

Bästa början för en isländsk regering på tio år

Foto: Stjórnarráðið
Stödet för Katrín Jakobsdóttirs trepartikoalition är det största som en ny regering haft på tio år. Inte sedan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna tog makten sommaren 2007 har en regering varit lika populär som den nya koalitionen mellan Gröna vänstern, Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

Hela 74 procent av väljarna ger enligt Gallup sitt stöd till Katrín Jakobsdóttirs första regering. Det är den högsta siffran för en ny regering på Island sedan sommaren 2007 då Självständighetspartiet och Socialdemokraterna bildade koalition med Geir H. Haarde som statsminister. Då var det 83 procent som gav den regeringen sitt stöd.

Stödet för Katrín Jakobsdóttirs koalition mellan Gröna vänstern, Självständighetspartiet och Framstegspartiet är dessutom den näst bästa början en isländsk regering har fått i opinionen sedan 1995 - det år då Gallup började att mäta stödet för regeringen.

Katrín Jakobsdóttir kan också glädja sig åt att Gröna vänstern återtar positionen som näst största parti. Det är nu 17,3 procent som sympatiserar med Gröna vänstern, en ökning med 1,2 procentenheter jämfört med förra månadens mätning.

Samtidigt faller Socialdemokraterna tillbaka till tredje plats. Partiet minskar med 1,2 procentenheter till 15,5 procent.

Självständighetspartiets ställning som landets största parti är ohotad. Partiet får nu 25,1 procent, en uppgång med 1,1 procentenheter.

Det tredje regeringspartiet, Framstegspartiet, ökar också i opinionen. Stödet för partiet är nu det högsta på nästan två år. Framstegspartiet får 11,9 procent, ett uppsving med 1,5 procentenheter.

Piratpartiet är alltjämt näst största oppositionsparti och får 10,1 procent, en tillbakagång med 0,3 procentenheter medan Renässans backar 0,6 procentenheter till 6,5 procent.

Väljarstödet för Centerpartiet är nu det lägsta hittills med undantag för en väljarbarometer som utfördes när partiet inte fanns som alternativ under hela mätperioden. Det är 5,8 procent som sympatiserar med Centerpartiet, en nedgång med 1 procentenhet.

Folkets parti förlorar 1 procentenhet och har nu 5,4 procent av väljarna bakom sig.

Ljus framtid är inte i närheten av att åter närma sig femprocentsspärren till alltinget. Stödet ökar dock med 0,3 procentenheter till 1,5 procent.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.