lördag 13 januari 2018

Berusad försökte tända eld på moské i Reykjavík - frias

Mannen ertappades på bar gärning när han försökte tända eld på toalettpapper utanför ett muslimskt samfunds lokaler i Reykjavík. Men i Héraðsdómur Reykjaness frias mannen för händelsen. I stället för att åtalas för att ha försökt anlägga en brand ställdes han inför rätta för att ha uttryckt sig hotfullt mot muslimer. Och där anser inte domstolen att bevisen är tillräckliga.

Det var en tidig junimorgon 2016 som polis larmades till Menningarsetur múslima á Íslandis moské i Reykjavík. Någon hade då försökt tända eld på toalettpapper vid en dörr. En berusad man låg sovande bredvid. De väckte mannen och uppmanade honom att lämna platsen.

Tio minuter senare kom nästa larm. Då försökte samma man sätta eld på toalettpapper vid samfundets dörr.

När mannen greps beskrev han sig som nationalist. Han sade också att han var emot islam. Vidare hävdade mannen att han hade försökt skicka ett uttalande om vad han gjort till medierna.

I förhör med polisen ändrade mannen sin berättelse. Han sade att han snarare var en patriot som motsatte sig religion i allmänhet. Eftersom han varit så berusad hade han få minnen av händelsen. Det hände dock ibland att han tände små eldar för att roa sig själv, men syftet var aldrig att orsaka skada. Om han hade gjort utspel riktade mot muslimer hade det enbart handlat om struntprat som berodde på att han var full.

När polisen gjorde husrannsakan i mannens hem hittades en 23 centimeter lång kniv och ett knogjärn.

Mannen åtalades för olaga vapeninnehav och för hot riktat mot muslimer. Héraðsdómur Reykjaness dömer mannen för vapenbrott, men friar honom för hot. Rätten skriver i domen att det är uppenbart att han försökte anlägga en brand. Domstolen kan dock inte fälla honom för detta eftersom åklagaren inte väckt åtal för det.

Héraðsdómur Reykjaness anser däremot inte att bevisningen räcker för att döma mannen för att ha uttalat hot mot muslimer och islam.

Straffet blir 40 000 isländska kronor i böter. Om han inte betalar böterna inom fyra veckor omvandlas straffet till fyra dagars fängelse. Mannen - som är tidigare ostraffad - slipper däremot stå för några rättegångskostnader.

Här kan du läsa mer om Menningarsetur múslima á Íslandi och här kan du läsa domen i sin helhet.