fredag 26 januari 2018

Dagur B. Eggertsson vill fortsätta leda Reykjavík

Dagur B. Eggertsson är ohotad som Socialdemokraternas toppnamn i Reykjavík i vårens kommunalval. När fristen för att kandidera gick ut i går kväll fanns ingen annan kandidat till översta platsen på valsedeln. Dagur B. Eggertsson blir därmed partiets borgmästarkandidat. Upp till tolv partier överväger att ställa upp i valet.

I vårens kommunalval utökas antalet platser i kommunfullmäktige i Reykjavík från 15 till 23. Det innebär också att det går att få mandat i fullmäktige med ett lägre väljarstöd än i dag. I de isländska kommunerna finns ingen särskild spärr. I Reykjavík kommer det nu sannolikt att räcka med 4,2 procent av rösterna för att få ett mandat.

Socialdemokraterna har de fyra senaste åren regerat ihop med Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern. Mandatperioden innan styrde Socialdemokraterna Reykjavík ihop med Bästa partiet. Då var Dagur B. Eggertsson kommunstyrelsens ordförande. Den senaste mandatperioden har han varit Reykjavíks borgmästare.

Dagur B. Eggertsson blir partiets toppkandidat även i år. När tiden för att anmäla sin kandidatur löpte ut i går kväll stod det klart att ingen utmanare fanns. I praktiken innebär det att Dagur B. Eggertsson redan nu är självskriven som Socialdemokraternas kandidat till uppdraget som borgmästare.

Socialdemokraterna har varvade listor med varannan man och varannan kvinna. Eftersom översta namnet på listan blir Dagur B. Eggertsson blir tvåan en kvinna. Den platsen kämpar Heiða Björg Hilmisdóttir och Kristín Soffía Jónsdóttir om. Bägge representerar i dag partiet i fullmäktige. Valet äger rum den 9 och 10 februari.

Tredje platsen på listan blir en kamp mellan Skúli Helgason, Hjálmar Sveinsson, Aron Leví Beck och Sabine Leskopf. De två förstnämnda sitter redan i fullmäktige medan Sabine Leskopf gått in som ersättare. Kämpar om fjärde platsen gör Dóra Magnúsdóttir, Magnús Már Guðmundsson, Sabine Leskopf och Sigríður Arndís Jóhannsdóttir.

Vem som blir Självständighetspartiets borgmästarkandidat avgörs i morgon. Fem personer gör upp om första platsen på partiets lista. Det är Áslaug María Friðriksdóttir, Kjartan Magnússon, Vilhjálmur Bjarnason, Viðar Guðjohnsen och Eyþór Arnalds.

Eyþór Arnalds är storfavorit inför morgondagens omröstning bland medlemmarna. Han har tidigare varit Självständighetspartiets toppnamn i Árborg. Han backas upp av alltingsledamöter som Óli Björn Kárason, Vilhjálmur Árnason, Páll Magnússon och Haraldur Benediktsson.

Socialdemokraterna och Självständighetspartiet kommer att slåss om att bli störst i kommunen. Tio ytterligare partier kan komma att ställa upp i valet den 26 maj. Förutom de partier som i dag sitter i fullmäktige - Ljus framtid, Piratpartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet - är det sex andra partier som överväger att ställa upp.

Där finns Centerpartiet, Renässans, Islands socialistparti, Folkets parti, Folkfronten och Gryning. Men det finns frågetecken kring flera av dessa partier. Islands socialistparti, Folkets parti och Renässans har ännu inte bestämt sig - men det är troligt att åtminstone de två senare ställer upp.

Det har tidigare ryktats om att Ljus framtid och Renässans skulle undersöka möjligheterna för att kandidera tillsammans. Nu ser det mindre troligt ut. I stället är det mer sannolikt att bägge partierna ställer upp var för sig. För Ljus framtid är det inte självklart att det går att få ihop en lista.

Här kan du läsa mer om det kommande kommunalvalet i Reykjavík.