lördag 6 januari 2018

En av tio islänningar tänker se fotbolls-VM i Ryssland

Inte ens en islänning på hundra är säkra på att de kommer att se någon av Islands matcher i fotbolls-VM i Ryssland. Och det är bara var tionde som på allvar överväger att se mästerskapet på plats. Det är framför allt avsaknad av intresse och höga reskostnader som får en majoritet att inte fundera på att resa. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

För första gången har ett isländskt landslag kvalificerat sig till ett världsmästerskap i fotboll. Island lottades i en tuff grupp med Argentina, Kroatien och Nigeria. Premiärmatchen för Island spelas i Moskva den 16 juni mot Argentina.

När de isländska herrarna sommaren 2016 gick till kvartsfinal i fotbolls-EM i Frankrike såg tusentals supportrar någon av matcherna på plats. Intresset för att följa landslaget i Ryssland verkar betydligt svalare.

Bara 0,6 procent uppger för Maskína att de med säkerhet kommer att se någon av Islands matcher på plats i Ryssland. Vidare är det 3,4 procent som säger att det är mycket sannolikt att de åker, 6,1 procent som svarar att det är ganska sannolikt, 8,2 procent som uppger att sannolikheten är medelhög, 14,8 procent som säger att det är ganska osannolikt, 23,3 procent som svarar att det är mycket osannolikt och 43,6 procent som anser att det är helt säkert att de inte tänker vara på plats.

Det är alltså 10,1 procent som svarar att de med ganska stor sannolikhet eller säkerhet kommer att se minst en match i turneringen. De som oftast funderar på att följa landslaget i Ryssland är islänningar i åldern 18 till 29 år, män och höginkomsttagare.

Skillnaderna mellan olika väljargrupper är stora. Hela 40 procent av Renässans sympatisörer överväger en fotbollsresa till Ryssland - men 0 procent av Folkets partis anhängare har samma funderingar.

Brist på intresse är orsaken för 39 procent av de islänningar som inte planerar att se landslaget på plats. Vidare är det 33,4 procent som svarar att kostnaderna är det största hindret, 9,4 procent som uppger att jobb, hälsa eller annat kommer i vägen, 7,2 procent som tycker att det är för långt att resa, 5,3 procent som inte vill resa just till Ryssland, 2,6 procent som redan har planerat semestern, 1,5 procent som hellre ser turneringen på tv och 1,5 procent som inte gillar att resa i allmänhet.