torsdag 11 januari 2018

Fem vill leda Självständighetspartiet i Reykjavík

Fem personer vill toppa Självständighetspartiet lista i Reykjavík i vårens kommunalval. Men jakten på kandidater har präglats av att en rad tunga namn sagt nej till att ställa upp. Nu går Eyþór Arnalds in som favorit inför valet av toppkandidat. Frågan är om han är den som kan leda partiet tillbaka till makten i landets största kommun.

Självständighetspartiet röstades bort från makten i Reykjavíks kommun våren 2010. Sedan dess har partiet varit i opposition. Trots att flera av partierna i den styrande majoriteten kämpar i motvind har inte Självständighetspartiet lyckats lyfta i opinionen.

Inte minst inom partiet finns skarp kritik mot insatserna i fullmäktige under de senaste åren. Ledaren Halldór Halldórsson har inte lyckats lyfta Självständighetspartiet och han ställer därför inte upp för omval. Kritiken när det gäller sakfrågor har inte sällan gällt partiets syn på kommunikationerna i kommunen. Där är det många som anser att partiet lägger för stor vikt vid bilism och för liten vikt vid kollektivtrafik.

Att leda partiets lista i kommunalvalet i år är ett svårt uppdrag. Kritiker har beskrivit Självständighetspartiets politik som omodern och utvecklingsfientlig. Inte minst ställs det närmast ett krav på den som toppar valsedeln på att vinna valet.

Ändå har upptakten till utnämningen av kandidater främst handlat om vilka som inte ställer upp. I takt med att stoppdatumet för att anmäla kandidaturer närmade sig kom förslag som tycktes allt mer desperata.

Bland alla de namn som nobbat inviterna finns tidigare talmannen Unnur Brá Konráðsdóttir, ekonomen Ólafur Arnarson, skribenten Björn Jón Bragason, kvinnoförbundsordföranden Vala Pálsdóttir, framstegspartisten Frosti Sigurjónsson, tidigare kommunchefen i Garðabær Ásdís Halla Bragadóttir, före detta presidentkandidaten Halla Tómasdóttir, Isavia-chefen Jón Karl Ólafsson, tidigare kommunpolitikern Þorbjörg Helga Vigfúsdóttir och ministerassistenterna Svanhildur Hólm Valsdóttir, Sirrý Hallgrímsdóttir och Borgar Þór Einarsson.

De fem som vill toppa partiets lista i valet i Reykjavík är enligt ett pressmeddelande Eyþór Arnalds, Áslaug María Friðriksdóttir, Kjartan Magnússon, Viðar Guðjohnsen och Vilhjálmur Bjarnason. Omröstningen sker den 27 januari. Då väljer medlemmarna i kommunföreningen i Reykjavík toppkandidat. En nämnd utser de övriga namnen på listan.

Både Kjartan Magnússon och Áslaug María Friðriksdóttir sitter redan i dag i kommunfullmäktige i Reykjavík. Hittills har ingen av dem gjort något större avtryck utanför de egna kretsarna. Bägge är dessutom starkt förknippade med allt det missnöje som riktas mot partiets företrädare i kommunen. Ingen av dem framstår på förhand som någon stark kandidat.

Samma sak gäller hyresvärden Viðar Helgi Guðjohnsen. Han är den minst etablerade av de fem kandidaterna och har knappast några möjligheter att gå segrande ur striden. Investeraren Vilhjálmur Bjarnason har representerat Självständighetspartiet i alltinget. Han är visserligen ganska känd - men kan inte beskrivas som folklig.

Eyþór Arnalds är förhandsfavorit. Han har lång erfarenhet från kommunpolitiken i Árborg. Men de senaste årens rubriker har förmodligen inte förbättrat hans chanser. Han sitter i dag i 26 bolagsstyrelser. Mest uppmärksammad förra året blev han när han köpte in sig i Árvakur, det bolag som ger ut Morgunblaðið.

Men få tror att det är Eyþór Arnalds själv som står bakom investeringen. Han tros inte ha de tillräckliga ekonomiska resurserna. I stället ryktas det att han köpt en stor aktiepost i bolaget på uppdrag av en investerare som inte vill skylta med sitt ägande. Sedan tidigare har företag och privatpersoner med starka kopplingar till fiske och jordbruk stora innehav i Árvakur.

Den som vinner partiets nominering får ett svårt uppdrag. Reykjavík har de senaste årtiondena gått från att vara ett av Självständighetspartiets starkaste fästen till en kommun som de främsta företrädarna väljer att undvika. Eyþór Arnalds är knappast någon som - trots att även oppositionen försvagats - får de politiska motståndarna att darra.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.