måndag 8 januari 2018

Gav Centerpartiet till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson

Namnet Centerpartiet var redan upptaget när Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnade Framstegspartiet och bildade ett eget parti. Men grundaren Tryggvi Agnarsson lät honom få både namnet och organisationsnumret till det parti han själv grundade redan 2009. Han krävde inget betalt för tjänsten, rapporterar Fréttablaðið.

I höstens val till alltinget fick Centerpartiet 10,87 procent av rösterna och sju mandat i alltinget. Resultatet var närmast identiskt med Medborgarpartiets första val 1987. De två partierna har det gemensamt att de gjort de starkaste första valen till alltinget i republiken Islands historia.

Nu sitter Centerpartiet i opposition. Partiet har som mål att bli rikstäckande. Arbetet med att grunda kommun- och regionföreningar har påbörjats. I kommunalvalen i maj vill Centerpartiet ställa upp med egna listor i alla större kommuner.

Centerpartiet bildades bara några veckor före valdagen när Sigmundur Davíð Gunnlaugsson såg sin position inom Framstegspartiet bli allt mer hotad. Men partinamnet var upptaget när han tog beslutet att hoppa av.

Redan i maj 2009 registrerade Tryggvi Agnarsson namnet Centerpartiet. Han fick också ett organisationsnummer. Enligt de dokument som då lämnades in till myndigheterna skulle partiet kämpa för "ett modernt demokratiskt och jämlikt samhälle mot särintressen, korruption, skatteok och slöseri".

Tryggvi Agnarsson säger i Fréttablaðið att han var mycket förtjust i namnet. Som politisk rörelse existerade dock inte Centerpartiet mer än på pappret:
"Jag tyckte att det var ett bra och belysande namn för ett politiskt parti och tog det med hjälp av min familj."
Centerpartiet var inte Tryggvi Agnarssons första politiska försök. Redan 2002 var han med om att bilda Ny kraft, ett parti som ställde upp i alltingsvalet året därpå och fick 1 procent av rösterna. Ny kraft anslöt sig sedan 2006 till Liberalerna.

Under Tryggvi Agnarssons ledning hade Centerpartiet aldrig någon verksamhet. Han säger i Fréttablaðið att det var självklart att låta Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ta över namnet. Att ta betalt var aldrig någon tanke som slog honom:
"Jag hade inte använt detta på något sätt och när Sigmundur drog i gång i höstas togs kontakt med mig och jag tillfrågades om jag var beredd att låta honom ta över namnet. ... Även om vi nu inte är åsiktsfränder helt och hållet så tyckte jag att Sigmundur förtjänade att få äga namnet. Jag behövde inte fundera länge på det. Jag hoppades att han kunde ha nytta av detta till ett gott arbete och det hoppas jag fortfarande."
Det nya Centerpartiets första årsmöte hölls redan den 25 september, dagen efter att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson meddelat att han begärt utträde ur Framstegspartiet. Han registrerades som ordförande för Centerpartiet den 3 oktober - knappt fyra veckor före valet.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Centerpartiet.