tisdag 2 januari 2018

Glitnirs ex-vd Lárus Welding får fem års fängelse - igen

Fem års fängelse blir straffet för Glitnirs tidigare vd Lárus Welding. Han döms för trolöshet mot huvudman att ha beviljat ett regelvidrigt lån på 19,5 miljarder isländska kronor. Jóhannes Baldursson och Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson får fängelse för samma affär. Det är andra gången de döms till samma straff för samma brott.

Det var den 16 november 2007 som Glitnirs dåvarande vd Lárus Welding undertecknade ett lån på 19,5 miljarder isländska kronor. Lånet gick till FS 37, ett bolag som samma dag bytte namn till Stím. Vem som faktiskt kontrollerade Stím har aldrig blivit helt klarlagt.

Stím använde pengarna till att köpa 4,3 procent av aktierna i Glitnir och 4,1 procent av FL Group. Som säkerhet för lånet användes samma aktier. Lånet löpte på ett år - och när denna tid hade gått hade Glitnir kollapsat. Även Stím begärdes senare i konkurs.

Notan för affären blev inte billig. Glitnir hade fordringar på 24 miljarder på Stíms konkursbo, men fick bara tillbaka 0,06 procent av denna summa.

Lånet bröt mot Glitnirs regelverk. För att godkänna ett lån som var på mer än 17,2 miljarder behövde bankens styrelse kallas in för ett beslut. Så skedde inte när Lárus Welding beviljade lånet till Stím. Senare drogs även GLB FX, en investeringsfond som kontrollerades av Glitnir, och investeringsbanken Saga Capital in i affären.

Enligt åtalet mot Lárus Welding och två andra tidigare banktoppar, Glitnirs Jóhannes Baldursson och Saga Capitals Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson, gjordes ingen prövning av Stíms förmåga att återbetala lånet. Därmed utsatte de enligt åtalet banken för en stor ekonomisk risk.

För två år sedan fälldes alla tre av Héraðsdómur Reykjavíkur för trolöshet mot huvudman. Lárus Welding dömdes till fem års fängelse, Jóhannes Baldursson till två års fängelse och Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson till ett och ett halvt års fängelse.

Men domen underkändes av Hæstiréttur Íslands. En av domarna betraktades som jävig. Hon hade tidigare varit gift med en anställd på Glitnir som då var misstänkt för delaktighet i tre olika fall av ekonomisk brottslighet. Hæstiréttur Íslands beslutade därför att Héraðsdómur Reykjavíkur skulle ta om rättegången.

Nu kommer Héraðsdómur Reykjavíkur till samma slutsats som för två år sedan. Alla tre fälls för sina roller i affären. Straffet för Lárus Welding blir fem års fängelse, för Jóhannes Baldursson två års fängelse och för Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson ett och ett halvt års fängelse. De ska också stå för rättegångskostnader på drygt 15 miljoner isländska kronor var.

Þorvaldur Lúðvík Sigurjónsson har redan meddelat att han tänker överklaga den nya domen till Hæstiréttur Íslands. Även Lárus Welding och Jóhannes Baldursson väntas överklaga domen.

Här kan du läsa mer om Glitnirs utlåning till Stím och här kan du läsa domen i sin helhet.