fredag 19 januari 2018

Ingen utmanar Logi Már Einarsson i Socialdemokraterna

Logi Már Einarsson verkar vara ohotad som Socialdemokraternas partiledare. Inför landsmötet i mars är det ingen som utmanar den sittande ordföranden. Däremot kan det bli en strid om partiets namn. Inför det landsmöte som skulle ha hållits samma helg som förra årets nyval var det många tungviktare inom partiet som ville byta namn.

I nyvalet i oktober förra året fick Socialdemokraterna 12,1 procent av rösterna. Det var partiets näst sämsta val genom tiderna - men en fördubbling jämfört med valet 2016 då partiet var nära att försvinna ur alltinget.

Oddný G. Harðardóttir avgick som partiledare efter valfiaskot för ett drygt år sedan. Då hade hon bara suttit på posten i fem månader. Logi Már Einarsson - som då var vice ordförande - fick ta över. Det var inget eftertraktat uppdrag. Den interna debatten handlade till stor del om det faktiskt blivit dags att lägga ned partiet.

Med Logi Már Einarsson har Socialdemokraterna fått tillbaka en del av det självförtroende som gick förlorat i alltingsvalen 2013 och 2016. Visserligen är partiet långt från målet om att kunna konkurrera med Självständighetspartiet om att vara störst i landet, men nu är opinionssiffrorna stabila och krisdebatten har lagt sig.

Förra årets landsmöte skulle ha hållits 27 och 28 oktober. Det sköts på framtiden när den förra regeringen kollapsade och nyval utlystes till samma helg. Landsmötet äger i stället rum i Reykjavík 2 och 3 mars.

Logi Már Einarssons ställning som partiledare är i dagsläget ohotad. När fristen gick ut 45 dagar före landsmötet hade ingen utmanare anmält sig. Det blir alltså ingen strid om ordförandeposten genom en omröstning bland samtliga partimedlemmar. Motkandidater kan dock anmäla sig under själva landsmötet - men då är det bara de representanter som är på plats som får rösta.

En fråga som kan bli aktuell är ett namnbyte. I dag är partiets egentliga namn Enhetsfronten - Islands socialdemokratiska parti. Inför det landsmöte som skulle ägt rum i höstas var det flera tunga medlemmar som förespråkade ett byte till Socialdemokrater.

Mörður Árnason, Auður Alfa Ólafsdóttir, Kjartan Valgarðsson var några av de medlemmar som ställde sig bakom förslaget.

Men det fanns fler som intresserade sig för namnfrågan. Ágúst Ólafur Ágústsson - som numera representerar partiet i alltinget - har argumenterat för namnet Islands socialdemokratiska parti. Innan nyvalet var ett faktum föreslog Guðmundur Andri Thorsson - som även han blev invald i alltinget i höstas - Socialdemokratiska partiet.

Då var Logi Már Einarsson försiktig i sina uttalanden. Han sade under hösten att landsmötet var en möjlighet för alla medlemmar att lägga fram förslag om namnbyten. Själv tog han inte ställning i frågan.

Sedan dess har Logi Már Einarsson stärkt sin ställning och krisstämpeln har till stor del tvättats bort. Det har skapat ett visst lugn och en viss arbetsro. Därför är det inte osannolikt att frågan nu har lägre prioritet.

Inte minst utifrån fanns det också många som ifrågasatte höstens diskussioner. Stefanía Óskarsdóttir, lektor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, sade då i Morgunblaðið att namnet inte var någon fråga med avgörande betydelse för väljarna. Socialdemokraternas problem var det svala intresset för partiets politik:
"Detta fungerar som ett desperat sätt att ingjuta kampanda i människors bröst."
Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas kris.