onsdag 3 januari 2018

Jóna Sólveig Elínardóttir lämnar partitoppen i Renässans

Jóna Sólveig Elínardóttir hoppar av uppdraget som vice ordförande i Renässans. Fram till landsmötet om drygt två månader kommer posten att vara vakant. Beslutet kommer efter att Jóna Sólveig Elínardóttir förlorat sin plats i alltinget i nyvalet i oktober förra året. Hon skriver på Facebook att hon inte lämnat politiken för gott.

I nyvalet i oktober 2017 var det de liberala partierna som var de stora förlorarna. Ljus framtid blev helt utan platser i alltinget efter ett katastrofval medan Renässans bara lyckades försvara fyra av sju platser jämfört med valet ett år tidigare.

En av de ledamöter som miste sin plats var Jóna Sólveig Elínardóttir. Såväl 2016 som 2017 toppade hon partiets lista i den södra valkretsen. Där fick partiet senast bara 3,11 procent av rösterna - något som var långt ifrån att räcka till något mandat.

Nu meddelar Jóna Sólveig Elínardóttir att hon avgår som vice ordförande. Hon skriver på Facebook att hon meddelade partistyrelsen om beslutet redan före jul:
"Beslutet är taget efter att noga ha övervägt saken och som läget är nu - mot bakgrund av att en ny etapp i mitt liv håller på att börja - anser jag mig inte kunna lägga all min kraft i ämbetet. Detta betyder inte att jag har upphört med mitt engagemang i politik, men jag tycker att det nu är riktigt att tillfälligt rikta uppmärksamheten mot andra uppgifter."
I alltinget var Jóna Sólveig Elínardóttir en av Renässans mest tongivande politiker. Hon var ordförande för utrikesnämnden och en av alltingets vice talmän.

Renässans kommer inte att tillfälligt utse en ny vice ordförande. I stället väntar partiet in det landsmöte som hålls andra helgen i mars. Då kommer Jóna Sólveig Elínardóttirs efterträdare att väljas.

Beslutet innebär att Renässans inom loppet av tre månader har fått se både ordföranden Benedikt Jóhannesson och vice ordföranden Jóna Sólveig Elínardóttir avgå. Han hoppade av bara veckor före nyvalet efter svaga opinionssiffror och flera kritiserade uttalanden i medierna.

Ny ordförande blev Þor­gerður Katrín Gunnarsdóttir. Efter partiledarbytet lyckades Renässans rädda sig kvar i alltinget. För att det skulle vara möjligt behövde inte bara grundaren Benedikt Jóhannesson lämna sin post. Renässans tvingades också skriva om stadgarna.

När Renässans bildades skrevs det in i stadgarna att ordföranden och vice ordföranden inte skulle vara av samma kön. Om regeln hade tillämpats vid ledarskiftet hade alltså Jóna Sólveig Elínardóttir blivit tvungen att avgå som vice ordförande för att Þor­gerður Katrín Gunnarsdóttir skulle kunna väljas till ordförande.

Nu är den regeln borta. Troligt är dock att partistyrelsen trots stadgeändringen gärna ser en man som ny vice ordförande.

Här kan du läsa mer om partiledarbytet i Renässans.