tisdag 9 januari 2018

Kustbevakning förser öborna på Flatey med vatten

Foto: Landhelgisgæslan
I snart två månader har färjan Baldur varit ur trafik. Därför har de bofasta på Flatey inte fått någon leverans av vatten på lika lång tid. I lördags fick därför kustbevakningen rycka ut med fartyget Þór. Efter knappt sex timmar hade de två tankarna på ön fyllts på med 30 ton vatten. Förhoppningen är att Baldur ska börja segla till Flatey på nytt senare i januari.

Färjan Baldur är en livlina för de sex bofasta på ön Flatey i Breiðafjörður. Baldur seglar över fjorden mellan Stykkishólmur på Snæfellsnes och Brjánslækur i Västfjordarna med ett stopp på Flatey. På somrarna gör färjan två dagliga turer. Under lågsäsong handlar det i regel om en daglig tur där det inte alltid görs något stopp på Flatey.

Med färjan kommer inte bara förnödenheter, post och annat till Flatey. Baldur levererar också vatten till hushållen. Bofasta finns nu på tre gårdar på ön. Dessutom finns ett betydligt större antal sommarhus.

Men den 18 november förra året gick Baldurs motor sönder. Sedan dess har en mindre båt gjort enstaka turer mellan Stykkishólmur och Flatey, men den regelbundna trafiken har varit inställd i snart två månader. Denna båt har dock inte möjlighet att fylla på vattentankarna.

Som svar på trafikstoppet har Vegagerðin utökat de tider på dygnet då landvägen från södra Västfjordarna snöröjs och halkbekämpas. Myndigheternas svar på de inställda färjeturerna har ändå fått hård kritik. Utan någon färja har fiskeindustrin fått svårt att hålla utlovade leveranstider. Många har också avstått från att resa till och från regionen.

Prognosen är i nuläget att Baldur är tillbaka i trafik omkring den 20 januari. Öborna vände sig därför nyligen till kustbevakningen. I lördags anlände fartyget Þór till Flatey. Under knappa sex timmar fylldes tankarna på ön på med 30 ton vatten. Det uppger kustbevakningen i ett pressmeddelande.

Magnús Arnar Jónsson, som är bonde på Flatey, säger till RÚV att behovet hade hunnit bli stort om än inte akut. Förbrukningen av vatten ökade under helgerna när andra än bofasta fanns på ön:
"Vi hade i och för sig vatten, men det finns brunnar här som inte är särskilt bra. ... Om det hade uppstått en brand eller något liknande så hade vi så små förråd av vatten för att kunna klara oss."
På Flatey finns två olika vattenledningssystem. De som vistas på ön uppmanas att vara sparsamma med vattnet eftersom tillgången är begränsad. Ingibjörg Birna Erlingsdóttir, kommunchef i Reykhólahreppur, säger i Morgunblaðið att den situation som nu uppstod inte är ny. Därför kan inte turismen till ön växa obegränsat:
"Denna situation uppkommer då och då. ... Strömmen [av turister] kan inte bli mycket större."
Här kan du läsa mer om Flatey.