tisdag 30 januari 2018

Majoritet vill ha snabb kollektivtrafik i Reykjavíkområdet

En knapp majoritet är positiv till planerna på snabbare kollektivtrafik i Reykjavíkområdet. En av fyra säger nej till planerna. Men frågan är en politisk vattendelare. Sympatisörer till Folkets parti, Centerpartiet och Självständighetspartiet är oftare än andra negativa till förslaget. Mest positiva är Socialdemokraternas och Piratpartiets väljare. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Sedan flera år tillbaka planerar kommunerna i huvudstadsregionen ett system för bättre kollektivtrafik. Både spårbunden trafik och bussar har diskuterats. I dag pekar allt på att det blir ett nät med expressbussar som enbart stannar vid stora knutpunkter. Från dessa knutpunkter går sedan bussar ut i bostadsområden.

Exakt när planerna kan bli verklighet är inte klart. Kommunerna i Reykjavíkområdet vill att staten står för en stor del av finansieringen. Inte minst behövs särskilda filer för att bussarna ska kunna köra snabbt och därmed bli ett mer lockande alternativ till att åka bil.

Expressbussarna kommer också att bli en valfråga. I Reykjavík står den styrande koalitionen - som består av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern - bakom planerna. Eyþór Arnalds, som blir Självständighetspartiets borgmästarkandidat i valet, motsätter sig däremot satsningen. Han anser att majoriteten i kommunen bedriver en bilfientlig politik.

Även inom Självständighetspartiet är frågan en vattendelare. I Reykjavíks kranskommuner är partiets företrädare betydligt mer positiva till planerna. Men i huvudstaden kommer Eyþór Arnalds sannolikt att få stöd av åtminstone Folkets parti och Centerpartiet i sin kamp mot utbyggnaden av kollektivtrafiken.

Men majoriteten i Reykjavík har också en majoritet av islänningarna bakom sig. Det är 52,5 procent som tycker att planerna på snabbare kollektivtrafik i regionen är bra medan 24,8 procent ogillar planerna. Resterande 22,7 procent är varken positiva eller negativa till förslaget.

Stödet är starkast just i Reykjavíks kommun. Där är 59,9 procent för planerna medan 24,4 procent motsätter sig utbyggnaden. I kranskommunerna säger 49,3 procent ja och 25,4 procent nej.

Kvinnor, islänningar i åldern 18 till 29 år, personer med högskoleutbildning, låginkomsttagare och ensamstående är mer positiva till snabbtrafiken. Män, personer som fyllt 60 år och islänningar med enbart grundskoleutbildning är i större utsträckning negativa till planerna.

Attityderna mellan olika väljargrupper skiljer sig alltså kraftigt. Hela 85 procent av Piratpartiets anhängare förespråkar en satsning på expresstrafik. Samma åsikt har 82 procent av Socialdemokraternas sympatisörer, 71,7 procent av Gröna vänsterns, 66,5 procent av Renässans och 39 procent av Framstegspartiets.

Inom tre partier är det fler som är negativa än positiva till förslaget. Hela 49,9 procent av Centerpartiets väljare säger nej till planerna. Samma åsikt har 48,5 procent av Självständighetspartiets och 46,1 procent av Folkets partis anhängare.

Lägsta andelen positiva har Folkets parti. Där tycker 24,8 procent att expressbussarna är ett bra förslag. Lägsta andelen negativa återfinns inom Socialdemokraterna. Där anser bara 3,9 procent att planerna är dåliga.