lördag 6 januari 2018

Man har sovit på flygplatsen i Keflavík i fem månader

Att övernatta på flygplatsen i Keflavík är förbjudet. Ändå har en polsk man tillåtits att sova inne i terminalbyggnaden i fem månader. Eftersom mannen inte ställer till med besvär har han inte motats bort. Men bland de anställda på flygplatsen är det vissa som undrar varför myndigheterna inte agerar. Det rapporterar DV.

Flygplatsen i Keflavík har rankats som den sämsta i världen att sova på. Att övernatta i terminalbyggnaden är inte tillåtet. Ändå är det dagligen många resenärer som sover på golvet. Många försöker på så sätt slippa kostnaden för en övernattning inför ett tidigt morgonflyg.

Personal på flygplatsen går ofta runt och väcker sovande resenärer. Det gäller inte minst om de brer ut sina tillhörigheter på golvet så att de stör andra resenärer.

Trots förbudet har en polsk man sovit på flygplatsen i drygt fem månader. Varje natt lägger han sig mellan två incheckningsautomater. En anställd säger till DV att vissa i personalen undrar varför de sociala myndigheterna inte griper in eftersom mannen verkar vara hemlös:
"Han stör ingen, han missbrukar inte och därför har han fått sova där ostörd. Denna situation håller dock inte i längden."
Anställda på flygplatsen ska enligt DV ha erbjudit sig att betala en flygbiljett hem till Polen. Mannen ska då ha svarat att han har det bättre på Island och därför inte vill resa tillbaka.

Jón Þór Karlsson, vakthavande befäl vid polisen på Suðurnes, säger till RÚV att släktingar till mannen kontaktat polisen eftersom de saknat honom. Han ska tidigare ha arbetat på ett uthyrningsföretag i Reykjanesbær. När han miste jobbet förlorade han också sin bostad. Sedan dess har han alltså övernattat på flygplatsen. Någon bostad i kommunal regi har han inte kunnat få eftersom köerna är långa:
"Jag önskar att jag hade en magisk lösning."
Här kan du läsa mer om att sova på flygplatsen i Keflavík.