söndag 21 januari 2018

Monument räddade bil från att störta i ravin i Seyðisfjörður

I halkan tappade föraren kontrollen över bilen på väg ned till Seyðisfjörður. Men de fyra i bilen hade tur i oturen. Färden stannade när de krockade med ett minnesmärke vid sidan av serpentinvägen. Om inte monumentet hade stått i vägen hade de kunnat störta ned i Skessubotn. Nu skadades bara en av de fyra i bilen lindrigt. Det rapporterar Austurfrétt.

Serpentinvägen från Fjarðarheiði ned till Seyðisfjörður på östra Island kan vara förrädisk under stora delar av året. Under vintrarna är den ofta oframkomlig på grund av snöoväder. Men halkan ställer också till med bekymmer.

Fyra personer hade nyligen tur i oturen när de färdades mellan Egilsstaðir och Seyðisfjörður. I halkan förlorade föraren kontrollen över bilen i kurvan vid utsiktsplatsen vid Neðristafur. På samma plats finns ett minnesmärke över Þorbjörn Arnoddsson, den chaufför som 1952 började köra bandvagn över Fjarðarheiði och därmed bröt Seyðisfjörðurs isolering under vintern.

Monumentet är gjort av pelarbasalt. Det står på den plats där det för första gången på vägen ned från heden är möjligt att se Seyðisfjörður.

Bilturen slutade alltså med att föraren krockade med minnesmärket. En av de fyra ombord fick enligt Austurfrétt lindriga skador i olyckan.

Hade inte monumentet stått i vägen hade bilen kunnat fortsätta framåt. Bara några meter från minnesmärket finns Skessubotn. Om bilen hade kört över kanten hade fallet försatt de fyra personerna i livsfara.