måndag 15 januari 2018

Polis stormade schackförbund - var adressat för knarkpaketFjorton poliser från insatsstyrkan stormade i måndags schackförbundet Skáksamband Íslands lokaler i Reykjavík. Ordföranden Gunnar Björnsson greps och togs till förhör. Han hade då nyss tagit emot ett paket skickat från Spanien. I paketet fanns schackpjäser - men innan Gunnar Björnsson kvitterade ut det hade det också innehållit åtta kilo narkotika.

Vid 13-tiden i måndags tog Gunnar Björnsson, ordförande för Skáksamband Íslands, emot ett paket som skickats med budföretaget DHL till schackförbundets kontor på Faxafen i Reykjavík. Paketet hade skickats från Spanien. Han väntade ingen sådan försändelse, men eftersom frakten var betald tog han emot det.

Sekunderna efteråt stod han öga mot öga med fjorton beväpnade och maskerade poliser från insatsstyrkan. Tillsammans med ytterligare en person greps han och fördes till polishuset för att förhöras.

När Gunnar Björnsson öppnade paketet såg han stora schackpjäser som skadats. Han visste då inte att polisen följt paketets väg från Spanien till Island. Innan paketet delades ut hade polisen plockat bort den narkotika som gömts i pjäserna. Enligt DV rörde det sig om åtta kilo amfetamin eller kokain.

Gunnar Björnsson släpptes efter förhör. Polisen har också meddelat att varken han eller någon annan inom Skáksamband är misstänkta för inblandningen i narkotikasmugglingen. Granne med Skáksamband Íslands är Taflfélag Reykjavíkur, en schackförening i Reykjavík. Inte heller där misstänks någon för att ha haft något med paketet att göra.

I stället tros förbundet ha utnyttjats av den verkliga mottagaren. Gunnar Björnsson säger till DV att han aldrig varit med om något liknande:
"Detta var som i en Hollywood-film. Jag skulle ljuga om jag skulle säga att jag inte var skakad. ... Vi fick meddelande om att vi hade fått ett paket från Spanien. Förbundets vd är den som i regel har hand om att beställa varor och hon kände inte igen paketet. Jag bestämde mig ändå för att kvittera för mottagandet av det när jag fick veta att fraktkostnaden hade betalats i förskott."
Samtidigt greps två män i tjugoårsåldern i föreningen Hvíti Riddarinns lokaler i Mosfellsbær. Båda sitter nu häktade misstänkta för att ha planerat smugglingsförsöket. Gatupriset för narkotikan är åtskilliga miljoner.

Gunnar Björnsson säger till Vísir att det är många som har nycklar till förbundets lokaler på Faxafen. Han vet inte hur smugglaren hade tänkt sig få tag på paketet. Som en säkerhetsåtgärd har nu alla lås bytts ut:
"Om någon hade tänkt komma över försändelsen innan den kom hit eller om någon hade tänkt hämta den. Men vi reagerade och har bytt lås eftersom det inte hade gjorts på många år."
Ovan kan du se en film från insatsstyrkans ingripande mot Skáksamband Íslands.