lördag 27 januari 2018

Räkor byter kön snabbare när bestånden minskar

När bestånden minskar byter räkor kön ett helt år tidigare. Men könsbytet innebär inte några långsiktiga fördelar. Mindre räkor producerar nämligen färre ägg. Det visar en studie av räkbestånden i Arnarfjörður, Húnaflói och Öxarfjörður. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften ICES Journal of Marine Science.

Så sent som under 1990-talets slut fanns det fortfarande stora bestånd av räkor i Húnaflói och Öxarfjörður på norra Island. Sedan dess har antalet räkor i vattnen minskat betydligt. I Arnarfjörður i Västfjordarna har däremot beståndet inte förändrats i någon större omfattning under de senaste årtiondena.

Räkor är hermafroditiska. De är först hanar men byter sedan kön till honor.

Könsbytet i Húnaflói och Öxarfjörður sker nu ett helt år tidigare än könsbytet i Arnarfjörður. Förklaringen är enligt forskarna förändringarna i beståndet. De leder i Húnaflói och Öxarfjörður att hanarna utgör en allt större andel av det totala antalet räkor.

Att könsbytet sker allt tidigare är negativt för reproduktionen. Mindre räkor producerar nämligen färre ägg. Och mindre räkor har också sämre förutsättningar för att klara sig.