tisdag 30 januari 2018

Reykjavík bygger ny fyr med utsiktsplattform för turister

Illustration: Reykjavíkurborg
För första gången på över 30 år byggs en helt ny fyr på Island. Platsen blir längs Sæ­braut i Reykjavík. Den nya fyren ersätter en gammal inseglingsfyr på Stýrimannaskólinn som nu till stor del skyms av bebyggelse. Fyren ska finnas på plats redan i juni. Den kommer att omges av en utsiktsplattform avsedd för turister.

Det är 140 år sedan den första fyren byggdes på Island. Året var 1878 och platsen var Valahnúkur på Reykjanes. Ringen av fyrar runt landet blev klar 1954 i och med bygget av en fyr på Hrollaugseyjar.

I dag ansvarar Vegagerðin för 104 fyrar över hela landet. Dessutom sköter kommuner en mängd mindre fyrar.

Islands nordligaste fyr finns på Grímsey - en ö som korsas av polcirkeln norr om det isländska fastlandet - och den sydligaste på Geirfuglasker - ett skär beläget mellan Heimaey och Surtsey. Nordligast på fastlandet är fyren vid Hraunhafnartangi och sydligast fyren på Dyrhólaey.

Någon ny fyr har inte rests på över 30 år. Men redan i juni ska en ny inseglingsfyr finnas på plats vid Höfði längs Sæ­braut i Reykjavík. Den byggs strax öster om Jón Gunnar Árnasons skulptur Sólfar.

Den nya fyren ersätter en äldre inseglingsfyr som finns vid Stýrimannaskólinn. Ny bebyggelse vid Borgartún - i synnerhet höga byggnader som kom till under åren före finanskraschen 2008 - har gjort att den befintliga fyren är skymd från flera riktningar. Därför behövs en ny fyr.

Bygget sker i kommunens regi. Kostnaden är 75 miljoner isländska kronor. Hamnbolaget Faxaflóahafnir står för en tredjedel av beloppet. Beslutet har klubbats i kommunstyrelsen.

Men fyren - som blir fem meter hög - ska inte bara tjäna sjöfarten. Den byggs på en plattform som i sin tur byggs på utfyllnadsmark. Marken kommer att fungera som utsiktsplattform. Här får besökare en vy över bland annat bukten Faxaflói och fjället Esja. Själva plattformen kommer att hägnas in för att garantera besökarnas säkerhet.

Arbetet påbörjas i februari. Den nya fyren ska vara klar och tas i bruk redan i juni i år. Den kommer att se likadan ut som inseglingsfyrarna i Austurhöfn och Eyjagarður.

Samtidigt har kommunen sagt nej till en ansökan från fastighetsbolaget Reitir att bygga en 110 meter hög fyr i samma område. Fyren skulle enligt kommunen skapa en ohanterlig trafiksituation eftersom den skulle locka mängder av besökare till en plats där trafikläget redan i dag är besvärligt.