fredag 12 januari 2018

Splittring hotar Självständighetspartiet efter nej till provval

Det utlovade provvalet inom Självständighetspartiet på Västmannaöarna blir inte av. I stället kommer partiets lista till vårens kommunalval att klubbas av en nämnd. Sittande borgmästaren Elliði Vignisson sade sig vara för ett provval - men röstade nej till förslaget. Nu hotas Självständighetspartiet av splittring i kommunen.

För första gången sedan 1990 skulle det hållas provval inom Självständighetspartiet på Västmannaöarna. Det var åtminstone vad partimedlemmarna tycks ha trott efter ett möte i mellandagarna. Då fick förslaget om att en nämnd skulle besluta om partiets lista i vårens kommunalval den nödvändiga tvåtredjedelsmajoriteten.

Provval är inskrivet i Självständighetspartiets stadgar. För att provval inte ska hållas krävs ett beslut där det röstas bort. Eftersom inte tillräckligt många ville avstå från provvalet tolkades utgången i omröstningen i mellandagarna som att provval skulle ordnas för första gången sedan 1990.

Men den lokala partiledningen utlyste ett nytt möte. I onsdags kväll röstades det om provval. Det förslaget fälldes med 28 röster mot 26. Därmed var det åter upp till nämnden att utse kandidaterna på listan. Enligt partiledningen skulle inte stadgarna tolkas som att ett nej till något annat innebar klartecken för provval.

Borgmästare på Västmannaöarna är sedan 2006 Elliði Vignisson. Han ställer upp för omval i vår. I den nämnd som väljer listan har han flera närstående. Beslutet att inte hålla provval innebär därför sannolikt i praktiken att Elliði Vignisson blir Självständighetspartiets toppkandidat i ännu ett val.

Elliði Vignisson har själv sagt sig vara redo för ett provval. Men vid avgörandet lade han sin röst på att det inte skulle hållas provval.

I ett provval hade samtliga omkring tusen medlemmar i kommunföreningen haft rösträtt. I stället blir det alltså en snäv krets inom partiet som väljer namnen på listan.

Västmannaöarna har länge varit ett av Självständighetspartiets starkaste fästen. Men den senaste tiden har kritik mot Elliði Vignisson börjat sippra ut. Inför kommunalvalet i maj är det inte längre givet att partiet får egen majoritet i fullmäktige.

Åtminstone två personer har sagt att de tänkt utmana Elliði Vignisson. Det är maskinbefälet Elís Jónsson och Íris Róbertsdóttir, som är ordförande för idrottsföreningen ÍBV och tidigare suttit som ersättare i alltinget för Självständighetspartiet.

Elís Jónsson säger till Vísir att det slopade provvalet medför att Elliði Vignisson i praktiken redan säkrat nomineringen. Beslutet innebär att Elís Jónsson inte räknar med att få någon plats på listan. Han anser att det är negativt för partiet att inte hålla provval:
"Detta är en mycket dålig väg. Som representantskapet är sammansatt här på Västmannaöarna är detta en mycket snäv grund kopplad till kommunchefen som utgör kärnan."
Han hävdar att det nu finns ett internt missnöje som kan leda fram till att utbrytare från Självständighetspartiet ställer upp med en egen lista i det kommande valet. Elís Jónsson är inte ensam om att tala om en splittring. Även Íris Róbertsdóttir säger till Vísir att det är ett troligt resultat av beslutet. Själv hade hon sett fram emot att delta i provvalet:
"Jag hade fått väldigt mycket uppmuntran och var väldigt spänd på att medverka i detta. Det är väldigt spännande att hitta pulsen i kommunfrågorna."
En som närvarade på mötet var alltingsledamoten Páll Magnússon. Han säger till Vísir att han själv förespråkade ett provval. Han tror att många kan ha avstått från att komma till mötet eftersom beslutet om provval kan ha betraktats som en formalitet:
"Det är ingen hemlighet att jag själv å det bestämdaste gav mitt stöd till att detta provval skulle hållas. Jag anser att detta är ett mycket olyckligt resultat för partiet på Västmannaöarna."
Elís Jónsson anser att tidspressen kan ha gjort att många inte ville hålla något provval. Tanken var att det skulle hållas redan i slutet av januari och med minst fjorton deltagare. Han ville i stället senarelägga provvalet en månad och sänka gränsen till tio deltagare. Det förslaget röstades ned med 27 röster mot 20.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiet på Västmannaöarna.