söndag 14 januari 2018

Vill leda Reykjavík - men vill inte bo i kommunen

Vilhjálmur Bjarnason vill bli nästa borgmästare i Reykjavík. Men han har inga planer på att flytta till kommunen. Om han skulle segra i Självständighetspartiets provval måste han folkbokföra sig i Reykjavík senast tre veckor före kommunalvalet. Annars får han inte toppa partiets lista i kommunen.

En av de fem kandidaterna till översta platsen på Självständighetspartiets lista i Reykjavík är Vilhjálmur Bjarnason. I fyra år representerade han partiet i alltinget. I nyvalet i oktober miste han sin plats.

Nu vill Vilhjálmur Bjarnason i stället bli Självständighetspartiets toppkandidat i Reykjavík. Den som vinner provvalet blir också partiets borgmästarkandidat. Han ställs mot Áslaug María Friðriksdóttir, Eyþór Arnalds, Kjartan Magnússon och Viðar H. Guðjohnsen.

För att få kandidera i kommunalval är det nödvändigt att vara folkbokförd i kommunen. Lagen säger att det måste göras minst tre veckor före valdagen. Kommunalvalet hålls den 26 maj i år.

I dag är Vilhjálmur Bjarnason bosatt i Garðabær. Och han har inga planer på att faktiskt flytta till Reykjavík. Han säger i Fréttablaðið att han själv inte bekymrar sig över folkbokföringsadressen. Det är något han tar tag i om han skulle segra i provvalet:
"Det är inget hinder. Jag är född i Reykjavík, uppväxt i Reykjavík och gick i skola i Reykjavík. Jag är i Reykjavík fjorton till sexton timmar om dygnet och sover ibland i Garðabær i sex till åtta timmar. Jag tycker att detta är en småsak jämfört med stadens problem."
Att politiker folkbokför sig på adresser där de inte bor är vanligt. Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är skriven på en adress i Akureyri där han aldrig övernattat. Tidigare var han i flera år folkbokförd på en gård i Jökuldalur där han vistats en gång. Inför senaste kommunalvalet i Reykjavík toppades Framstegspartiets lista i Reykjavík av Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir som främst bodde i grannkommunen Kópavogur.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval i Reykjavík.