tisdag 16 januari 2018

Wow Air måste ersätta resenärer för följdförseningar

Fyra timmar efter tidtabell landade ett av Wow Airs flyg från London till Keflavík i december 2016. Två passagerare nekades ersättning för förseningen av flygbolaget. Men nu får de rätt i Héraðsdómur Reykjavíkur. Wow Air hävdade att förseningarna uppstod på grund av dåligt väder tidigare samma dag. Den förklaringen underkänner domstolen.

Följdförseningar är något som Wow Air i många fall inte vill ta ekonomiskt ansvar för. Passagerare som söker ersättning för sådana förseningar får ofta beskedet att det rörde sig om händelser utanför flygbolagets kontroll. Därför nekas de kompensation.

Men det är inte alltid en tolkning av reglerna som myndigheter och domstolar håller med om. Wow Air förlorade i går ett sådant mål i Héraðsdómur Reykjavíkur.

Det var ett flyg från London till Keflavík som den 19 december 2016 landade fyra timmar för sent. Planet skulle ha anlänt vid 23.30 men landade inte förrän 3.23.

Två passagerare vände sig till Wow Air med krav på ekonomisk kompensation, men fick avslag. Flygbolaget hävdade att skälet till förseningarna inte var inom Wow Airs ansvarsområde. Det var också motiveringen som resenärerna fick till det negativa beskedet.

Passagerarna valde att stämma Wow Air i Héraðsdómur Reykjavíkur. Där får de nu 47 000 isländska kronor var i ersättning för förseningen. Bolaget ska dessutom stå för rättegångskostnader på 1,1 miljoner.

Wow Air argumenterade i rätten för att förseningarna på det aktuella flyget var en följd av dåligt väder i Keflavík redan på morgonen. Snö och is gjorde då att avgången med samma plan till USA försenades eftersom personalen på flygplatsen i Keflavík inte hann med att avisa flygplanet i tid.

Innan planet vände tillbaka till Island försenades det ytterligare i USA. Nästa tur samma dag var till Dublin. Även här fick planet vänta på avisning i Keflavík. Också på Irland försenades planet ytterligare.

Om inte avisningen i Keflavík hade varit en flaskhals hade det enligt Wow Air varit möjligt att ta igen förseningarna. Det dåliga vädret tidigare på dagen ansåg sig inte flygbolaget kunna ta ansvar för. Alltså ansåg sig inte Wow Air heller skyldigt att ersätta passagerarna ekonomiskt.

Men det här resonemanget underkänns alltså av domstolen. Bara för att Wow Air inte kunde påverka vädret i Keflavík kan inte bolaget skjuta ifrån sig allt ansvar. Wow Air vidtog inga som helst åtgärder för att avgångar senare samma dag inte skulle försenas. Héraðsdómur Reykjavíkur anser inte att bolaget kan skylla på en dominoeffekt.

Domen kan överklagas till Hæstiréttur Íslands. Om resenärerna skulle vinna även där öppnar det dörren för andra passagerare från samma flyg och personer som drabbats av förseningar under liknande omständigheter att stämma Wow Air inför domstol.

Här kan du läsa mer om Wow Air och förseningar.