lördag 17 februari 2018

En isländsk spökhistoria med Þórbergur Þórðarson

När författaren Þórbergur Þórðarson den 12 mars 1959 fyllde 70 år läste han upp en spökhistoria i den isländska riksradion. Det var första gången något liknande sändes. Vid denna tid hade public service-bolaget RÚV bara en radiokanal och tv-sändningarna var alltjämt sju år bort. Nu kan du lyssna på berättelsen här.

Þórbergur Þórðarson växte upp i Hali i Suðursveit på södra Island med utsikt över både Vatnajökull och Atlanten. Han föddes 1888 och flyttade redan som ung till Reykjavík. När han avled 1974 hade han skrivit in sig i den isländska litteraturhistorien som en av landets mest uppskattade författare.

Trots att han bodde större delen av sitt liv i Reykjavík var banden till Suðursveit starka. På samma plats finns i dag Þórbergssetur, ett museum till hans minne.

Det var alltså på 70-årsdagen som Þórbergur Þórðarson läste upp en spökhistoria i radio. Berättelsen hade han snappat upp från tulltjänstemannen Páll Jónsson. Den utspelade sig i Ísafjörður sommaren 1903. Men det skulle gå 43 år innan Þórbergur Þórðarson fick den i arv.

Berättelsen handlar om ett manligt skogsrå klädd i blå skjorta, en svart hatt och träskor. När spökhistorian tar sin början gömmer sig denna mystiska figur i lastrummet på ett fartyg. Därefter inträffar en rad förunderliga händelser som fick en stor del av radiopubliken att fortsätta lyssna med spänning.

I dag lever inte bara Þórbergur Þórðarsons minne som författare. Han är också en av några få islänningar som har fällts för att ha smädat en utländsk statschef. Det var 1934 som han kallade Adolf Hitler för sadist - något som ledde till att han fick betala 200 isländska kronor i böter.

Här kan du läsa mer om domen mot Þórbergur Þórðarson.