fredag 2 februari 2018

Fortsatt starkt stöd för Islands nya regering

Stödet för Islands nya regering dalar - men ingen av de tre senaste regeringarna hade någonsin fler islänningar bakom sig än vad dagens koalition mellan Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet har. Sjunker gör också Ljus framtids väljarstöd till partiets lägsta siffra någonsin. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

För en månad sedan var det 74,1 procent som uppgav att de stödde den nya regeringen. Det var den bästa starten för en isländsk regering sedan sommaren 2007 då Självständighetspartiet och Socialdemokraterna bildade koalition. Ingen av de tre senaste regeringarna hade vid något tillfälle en så stor andel av väljarkåren bakom sig.

Nu minskar stödet med 3,5 procentenheter till 70,6 procent. Trots tappet är detta den högsta siffran för en regering hos Gallup på tio år.

Självständighetspartiet ökar avståndet till Gröna vänstern och är med god marginal största parti på Island. Stödet är nu 25,5 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter. Gröna vänstern får 16,9 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Socialdemokraterna fortsätter att vara något mindre än Gröna vänstern. Väljarstödet ökar med 0,6 procentenheter till 16,1 procent. Det är partiets näst bästa siffra på tre år.

Piratpartiet får 10,7 procent, en ökning med 0,6 procentenheter. Så starkt har stödet inte varit på fem månader.

Mätningens stora förlorare är Framstegspartiet som backar till 9,5 procent, en tillbakagång med 2,4 procentenheter. Siffran är partiets lägsta sedan nyvalet i oktober förra året.

Renässans noteras nu för den högsta siffran sedan nyvalet. Partiet har stöd av 7,3 procent, en uppgång med 0,8 procentenheter.

Både Centerpartiet och Folkets parti ökar avståndet till alltingets femprocentsspärr. Centerpartiet ökar med 1 procentenhet till 6,8 procent och Folkets parti ökar med 0,1 procentenheter till 5,5 procent.

Samtidigt fortsätter Ljus framtids kris i opinionen. Partiet ramlade ur alltinget i höstas. Inget tyder på att Ljus framtid skulle vara på väg att vinna tillbaka de väljare som övergett partiet. Stödet minskar nu med 0,4 procentenheter till 1,1 procent. Det är partiets sämsta siffra genom tiderna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.