söndag 4 februari 2018

Fyra av tio islänningar köper julklappar på nätet

Allt fler islänningar handlar julklappar på nätet. Förra julen var det nästan hälften som köpte minst en klapp på nätet. Det är framför allt Piratpartiets väljare som föredrar nätbutiker framför fysiska butiker. Samtidigt ökar också antalet islänningar som shoppar presenter i utlandet. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

När Gallup efter julen 2007 frågade hur islänningarna julhandlade var det bara 11 procent som köpte klappar på nätet. Tio år senare är det hela 43 procent som shoppar julgåvor på nätet.

Utländska näthandlare är populära. Det är 18 procent som bara vände sig till butiker i utlandet medan 15 procent enbart shoppade hos inhemska handlare. Resterande 10 procent var kunder hos både isländska och utländska nätbutiker.

Islänningar i åldern 18 till 29 år och personer med enbart grundskoleutbildning shoppar oftare än andra på nätet. Bland dem som har fyllt 60 år är det däremot få som hittar julklapparna på nätet. Även islänningar med högskoleutbildning handlare i större utsträckning i fysiska butiker.

Piratpartiets väljare handlar mer på internet än andra. Hela 61 procent köpte minst en julklapp på nätet. Bland Självständighetspartiets sympatisörer var det bara 36 procent som shoppade i nätbutiker.

Under julhandeln 2017 var det 67 procent som köpte merparten av julklapparna på Island. Vidare var det 13 procent som främst shoppade i utlandet medan 20 procent handlade ungefär lika många julklappar på hemmaplan som utomlands.

Islänningarna shoppar i allt större omfattning under resor till andra länder. Julen 2007 var det 84 procent som i första hand hittade presenterna på Island. Två år senare - efter finanskraschen - hade den andelen stigit till 90 procent. Nu är den alltså nere på 67 procent.

Inte helt oväntat är det främst höginkomsttagare som handlar i utlandet. Förra julen var det 40 procent av de islänningar som tjänar minst 1 250 000 isländska kronor i månaden som köpte en stor andel av julgåvorna i andra länder. Bland dem som tjänade mindre än 400 000 kronor var det 22 procent som hittade en stor andel av presenterna utanför Island.