torsdag 22 februari 2018

Gröna vänstern vill regera vidare med Socialdemokraterna

Ett fortsatt samarbete med Socialdemokraterna är målet för Líf Magneudóttir, Gröna vänsterns toppkandidat i Reykjavík. I kommunen kan partiet få samma nyckelroll som i alltinget efter senaste valet. Även där ville Líf Magneudóttir se en koalition ihop med Socialdemokraterna. Men valet föll på Självständighetspartiet som hon själv ville hålla borta från makten.

Ihop med Socialdemokraterna och Piratpartiet ser Gröna vänstern ut att kunna behålla majoriteten i kommunfullmäktige i Reykjavík. I dag har partiet bara en representant i fullmäktige - Líf Magneudóttir som ersatte Sóley Tómasdóttir under mandatperioden. Men efter valet kan hon få sällskap av ytterligare två partikamrater.

Socialdemokraterna och Självständighetspartiet kämpar om att bli störst i kommunen. Oavsett vilket parti som får flest röster i valet den 26 maj är det troligt att Gröna vänstern hamnar i en nyckelposition. Det är troligt att partiet blir tredje störst i fullmäktige - och då Självständighetspartiet och Socialdemokraterna sannolikt gärna undviker varandra kan stöd från Gröna vänstern bli nödvändigt för att kunna bilda majoritet.

Läget påminner alltså om situationen efter senaste alltingsvalet. Då försökte Gröna vänstern bilda en regering med vänster- och mittenpartier. När det inte visade sig vara möjligt sökte sig partiet i stället till höger och formade en koalition ihop med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

En sådan koalition var inte vad Líf Magneudóttir önskade. Hon skrev direkt efter valet att det blivit dags att ge Självständighetspartiet en lång semester från regeringsmakten. Några veckor senare var det hennes eget parti som såg till så att Självständighetspartiet kunde fortsätta i regeringsställning.

Líf Magneudóttir kommenterade utgången på Facebook. Hon skrev att hon hade föredragit en vänsterregering, men att utgången i valet inte blev vad hon hade hoppats. Hon ställde sig ändå bakom regeringssamarbetet med Självständighetspartiet:
"Jag kunde inte veta vad valets resultat skulle bli. Detta är inte min drömregering. Men förutsättningarna har förändrats och det behöver tas ställning till den politiska verkligheten."
Inför kommunalvalet har hon liknande förhoppningar. Líf Magneudóttir vill fortsätta regera ihop med Socialdemokraterna. Men i en intervju med Vísir tar hon den här gången inte lika kategoriskt avstånd från ett samarbete med Självständighetspartiet som hon gjorde efter alltingsvalet i oktober förra året:
"Kommunfullmäktigen har inte samma ordning som det är i alltinget. Människor måste ta det med i bilden. Här behöver alla partier samarbeta även om vissa partier bildar allianser på samma sätt som vi gjorde denna mandatperiod. Jag har fullt intresse av att fortsätta det arbete som utformades denna mandatperiod och ytterligare lägga vikt vid Gröna vänsterns frågor härnäst."
Inför förra valet kämpade Líf Magneudóttir och Sóley Tómasdóttir om att få leda Gröna vänsterns lista i Reykjavík. Den striden vanns av Sóley Tómasdóttir med en rösts marginal. Hon lämnade dock sin plats - partiets enda - i fullmäktige eftersom hon flyttat utomlands. Inför detta val är Líf Magneudóttir ensam kandidat till översta platsen på Gröna vänsterns lista.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.