lördag 10 februari 2018

Icelandair på väg att sälja festivalen Iceland Airwaves

Efter 2016 års ekonomiska fiasko är nu Icelandair på väg att sälja Iceland Airwaves. De två senaste veckorna har flygbolaget diskuterat en försäljning av festivalen till Sena Live. Med en ny ägare väntar sannolikt stora förändringar. Festivalchefen Grímur Atlason har redan slutat efter åtta år på jobbet.

57 miljoner isländska kronor blev förlusten för 2016 års upplaga av Iceland Airwaves. Därför valde Icelandair att banta förra årets festival. Färre band spelade samtidigt som den största - och dyraste - scenen i Harpa i Reykjavík försvann från det ordinarie festivalprogrammet. Dessutom släpptes färre biljetter.

Den senaste upplagan av festivalen ska ha gått runt ekonomiskt. Men nu försöker Icelandair att sälja Iceland Airwaves till arrangörsbolaget Sena Live. Jón Diðrik Jónsson, styrelseordförande för Sena Live, säger i Morgunblaðið att förhandlingar om ett köp pågått i två veckor. Initiativet ska ha kommit från Icelandair.

Jón Diðrik Jónsson tror att diskussionerna kommer att leda fram till en affär. Guðjón Arngrímsson, informationschef för Icelandair, säger till Vísir att även han är optimistisk. Om Sena Live tar över Iceland Airwaves väntar sannolikt en hel del förändringar. Det säger Jón Diðrik Jónsson i Morgunblaðið:
"Det behöver säkert ses över hur detta genomförs, men vi kommer att bevara hjärtat i detta och fortsätta att presentera isländsk musik."
Iceland Airwaves har funnits sedan 1999. De senaste åtta åren har Grímur Atlason varit festivalens vd. Han lämnar nu sitt jobb. Han skriver på Facebook att han kommit överens med ägaren om att sluta:
"Detta har varit en fantastisk tid och det har varit ett verkligt privilegium att få jobba med det som jag älskar mest i livet förutom min familj: musik. Jag är stolt och tacksam över att ha fått leda en fantastisk musikfestival som är den i särklass bästa musikfestivalen på Island med omnejd."
Här kan du läsa mer om Iceland Airwaves förluster.